Pala odluka: Kome će "Nikola Tesla"

Francuska kompanija "Vensi erports" pobedila je na tenderu za koncesiju za beogradski Aerodrom Nikola Tesla, prenose mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: B92

Petak, 05.01.2018.

19:55

Pala odluka: Kome će
Foto: Tanjug, arhiva

Prema najavama, Vlada Srbije je na sednici odlučivala o tome i prema izveštajima medija koncesiju poverila francuskoj kompaniji, a prema saznanjima Tanjuga od 21 h zaseda Nadzorni odbor Arodroma Nikoloa Tesla.

Javnost će o tome u subotu zvanično obavestiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Vensi erports" je ponudio 501 milion evra za 25 godina, uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, a godišnja taksa na koncesiju će biti od pet do 16 miliona evra, piše "Kurir" pozivajući se neimenovane izvore.

Prema informacijama dostupnim na internetu, radi se o kompaniji osnovanoj 1996. godine, koja je firma-ćerka kompanije "Vensi" (Vinci), sa 35 aerodoma u svetu - 12 u Frnacuskoj, deset u Portugalu, šest u Dominikanskoj republici, tri u Kambodži, dva u Japanu i po jednim u Čileu i Brazilu.

"Vensi erports" godišnje opslužuje 132 miliona putnika i više od 200 aviokompanije, uz vrednost poslovanja višem od milijardu evra u 2016. godini.

Ponude za koncesiju su, osim ove kompanije, dostavili švajcarsko-francuski konzorcijum "Zuric Airport" sa kompanijama "Eiffage" i "Meridiam Eastern Europe Investments", indijsko-grčki konzorcijum "GMR Infrastructure ltd" i "Terna" i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcijum "Inceon international Airport corporation", "Yatirimlari ve Islatme", "VTB capital infrastructure".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: