Nezapamćen promet na berzi od 2008.

Na Beogradskoj berzi je godinu koja je na izmaku obeležio značajan rast vrednosti prometa, blagi rast vrednosti indeksnih pokazatelja na BELEX-u.

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2017.

16:12

Nezapamćen promet na berzi od 2008.
Foto: Thinkstock

A ono što ovu godinu čini uspešnom jeste pokretanje projekta "Serbia IPO Go!" u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Ostvareni promet je, kako se navodi u saopštenju Beogradske berze, najveći u postkriznom periodu, još od 2008. godine.

Na Berzi ističu da bi realizacija projekta "Serbia IPO Go!" trebalo da, posle sedam decenija, iznedri prvu kompaniju koja bi dodatna finansijska sredstva obezbedila na tržištu kapitala u Srbiji, što je praksa u tržišnim, a posebno onim uspešnim ekonomijama širom sveta.

"Rast ukupnog prometa na Berzi u 2017. godini jeste značajan, ali ostvarenim rezultatima još uvek nismo zadovoljni. Referentna tržišta u regionu ostvarila su snažniji rast vrednosti indeksnih pokazatelja u odnosu na srpsko tržište, dok je, na primer, rumunsko tržište potuno stavljeno u funkciju razvoja domaće ekonomije, što je rezultovalo visokim stopama rasta BDP", kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Rast prometa u Beogradu, kako navodi, baziran je dominantno na prometu državnim dužničkim hartijma od vrednosti, koje, iako kvalitetne, ne predstavljaju okosnicu berzanskog poslovanja.

"Snažno radimo na tome da naredna godina donese nove tržišne materijale i novi pristup tržištu kapitala u Srbiji, od čega bi koristi trebalo da ima celokupno društvo, domaća privreda i investitori", dodao je Krneta.

Aktivnosti Berze u 2017. godini bile su usmerene i na unapređenje regulatornog i poslovnog ambijenta u kojem bi se domaće tržište kapitala bliže integrisalo sa regionalnim tokovima, kao i na edukaciju domaćih privrednika o potencijalnim koristima inicijalne javne ponude (IPO) i izlaska na Berzu, i značaju korporativnog upravljanja.

Kao jedan od najznačanijih planova za narednu godinu, na Beogradskoj berzi najavljuju početak saradnje s najboljom evropskom finteć kompanijom - estonskom kraudfanding platformom Funderbeam.

Otpočinjanje ove vrste operacija u Srbiji pomoći će inovativnim domaćim malim, srednjim preduzećima, kao i startapovima da selektovanoj grupi specijalizovanih profesionalnih investitora, s jedne, i globalnoj investicionoj zajednici koja ulaže u biznise u ranim fazama razvoja, s druge strane, predstave svoje poslovne koncepte i na tržištu prikupe sredstva za finansiranje poslovanja, uz njihov nastavak poslovanja u Srbiji.

Iskorak u odnosu na postojeće modele finansiranja samo na bazi venture capital ulaganja (investicija u inovativnu kompaniju uz sticanje vlasničkog udela u njoj), predstavlja i mogućnost trgovanja ulozima na Funderbeam platformi, što zajedno čini jedinstvenu kombinaciju kraudfanding koncepta i berzanskog trgovanja udelima u kompanijama, kroz najsavremenije tehnologije bazirane na blokčejn konceptu, poručuju sa Beogradske berze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: