RTB Bor beleži 7 puta veću zaradu

Računica pokazuje da će RTB Bor, kada se od ostvarenih prihoda odbije sve osim amortizacije, u 2017. godini zabeležiti sedam puta veću zaradu nego prošle godine

Izvor: B92

Nedelja, 31.12.2017.

12:43

RTB Bor beleži 7 puta veću zaradu
Foto: Thinkstock

Očekuje se prihod od 73 miliona dolara, izjavio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Na EBITDU, odnosno razliku između prihoda i rashoda, izuzev amortizacije, od 73 miliona dolara, ove godine uticala je za petinu veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika i skok cene bakra, rekao je Spaskovski Tanjugu. Prema njegovim rečima, otkopano je 18 miliona tona rude, dobijeno 235.000 tona suvog koncentrata i proizvedeno 43.000 tona katodnog bakra, 700 kilograma zlata i pet tona srebra.

Troškovi metalurške prerade znatno su niži od prošlogodišnjih zbog stabilnog i preciznog rada nove topionice RTB.

"Jedini srpski proizvođač bakra, zlata i ostalih plemenitih metala - Rudarsko-topioničarski basen Bor - prihodovao je ove godine 303 miliona dolara, odnosno 38 odsto više nego prošle godine. Na veće prihode u 2017. uticala je 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika, ali i za petinu jača cena bakra. U isto vreme, rashodi kompanije nisu rasli paralelno sa prihodima, već su u ovoj godini tek za devet procenata veći od prošlogodišnjih i iznose 230 miliona dolara", naveo je Spaskovski.

Na prihode kompanije uticala je i cena proizvodnje katodnog bakra po toni, koja je za 13 odsto niža od prošlogodišnje. Proizvodnja tone katodnog bakra u 2017. koštala je RTB 4.414 dolara, dok je u 2016. ovaj trošak po toni katode vredeo 5.060 dolara.

Cena je danas niža prvenstveno zbog manjih troškova metalurške prerade, a za to je, svakako, zaslužna nova topionica i njen rad punim kapacitetom i po dizajniranim parametrima.

"Više nema režima 'stani-kreni', pogubnog po kompaniju u doba saniranja svih posledica požara u Fabrici sumporne kiseline 2015. godine, a koji je fiksne troškove Topionice od 100.000 dolara dnevno, radila ona ili ne, drastično pogoršavao. Zato je i učešće metalurgije u strukturi cene koštanja tone bakra proizvedenog u RTB-u Bor triput veće od doprinosa koji je dalo rudarstvo", rekao je Spaskovski.

U prosečnoj ceni od 4.414 dolara za tonu proizvedene katode, metalurgija je troškove oborila za 28 odsto i svela proizvodnju katode sa prošlogodišnja 884 dolara za tonu, na 631 dolar.

Rudarstvo je, u isto vreme, uspelo da snizi troškove za devet odsto i lanjsku cenu 4.176 dolara po toni obori na 3.783 dolara.

"U RTB-u Bor ove godine otkopano je 18 miliona tona rude čijom je flotacijskom preradom dobijeno 235.000 tona suvog koncentrata. Metalurškom preradom nakon toga proizvedeno je 43.000 tona katodnog bakra, 700 kilograma zlata i pet tona srebra. Izraženo u procentima, proizvodnja bakra u koncentratu veća je deset odsto u odnosu na prošlu godinu, a metalurška (i to iz sopstvenih sirovina) za 18 procenata", kazao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Permanentan rad na ekonomiji poslovanja ogleda se i u hroničnoj borbi kompanije sa troškovima. Za ubedljiviju pobedu na tom polju RTB se ove godine opremio instrumentima za kontrolu praćenja potrošnje goriva, instalirao video-nadzor na svim osetljivim pozicijama i desetkovao usluge 'trećih lica', rekao je Spaskovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: