"Prva NATO zemlja koja je kupila S-400"

Isporuka prvih raketnih sistema vazdušne odbrane S-400 Turskoj, započeće u martu 2020. godine, rekao je direktor korporacije "Rostek", Sergej Čemezov.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.12.2017.

08:57

Foto: Youtube, screenshot

"Prve isporuke planiramo u martu 2020. godine. Jedina stvar koja je preostala je odobravanje konačnih dokumenata", rekao je Čemezov, prenosi TASS.

Vrednost ugovora za prodaju raketnih sistema S-400 je 2,5 milijardi dolara, kaže Čermezov, dodajući da je Turska prva članica NATO koja je kupila sistem S-400.

"Pregovori o prodaji sistema Saudijskoj Arabiji su u završnoj fazi. Sve u svemu, dosta pažnje smio posvetili saradanji sa Bliskim Istokom, dosta posla je urađeno na nizu zajedničkih projekata sa državama Persijskog zaliva", rekao je Čemezov.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, najavio je 12. septembra ove godine da je potpisan ugovor sa Rusijom oko kupovine sistema S-400 i da su uplatili kaparu.

Ruski S-400 je najmoderniji ruski raketni sistem vazdušne odbrane, koji je u službi od 2007. godine. Dizajniran je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, a može se koristiti i protiv kopnenih meta.

S-400 ima domet od 400 kilometara, a mete može da zahvata i na visini do 30 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: