"Spremni smo, samo nek BiH kaže kuda gradimo"

Srbija spremna da se poveže sa BiH, gde god to BiH bude rekla da je njena ruta, kaže resorna ministarka.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.12.2017.

18:56

(Foto: Thinkstock)

Srbija je spremna da gradi autoput ka Sarajevu i poveže se sa BiH bilo kojom trasom koju odredi BiH, kada se dogovore između sebe, izjavila je danas Tanjugu potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Kaže da bi taj autoput mogao da se gradi kroz Srbiju preko Kotromana, ali i preko Sremske Mitrovice. Ministarka je izrazila nadu da će se u prvoj polovini 2018. godine znati trasa kojom će taj autoput ići kroz BiH.

Mihajlović je podsetila da su razgovori o tom projektu započeti sa BiH još prošle godine na sastanku svih članica Zapadnog Balkana i EU.

"Ono što bi sada mogao da bude naš zaključak, jeste da je Srbija spremna da se poveže sa BiH, gde god to BiH bude rekla da je njena ruta. Mi smo za sada mislili da ide preko Kotromana i da kada završimo deonicu Koridora 11 Preljina - Požega završimo i 62 km do granice i da se tu povežemo sa BiH", navela je Mihajlović.

Ministarka građevine je rekla Tanjugu je Srbija spremna i za gradnju našeg dela preko Sremske Mitrovice, ukoliko se BiH možda odluči za tu rutu.

"Mi smo spremni i za to, čak je ta trasa preko Sremske Mitrovice za oko 14 km kraća".

Mihajlović ističe da Srbija za projekat gradnje autoputa Beograd - Sarajevo ima potrebne prostorne planove i da će već raditi i idejni projekat.

"Mi se nadamo da bi, ipak, negde u prvoj polovini sledeće godine trebalo da znamo kuda bi mogao taj autoput da ide, da bi mogli da krenemo sa projektno - tehničkom dokumentacijom, kao i da počnemo da razgovaramo o ugovoru o finansiranju".

Mihajlović je rekla da su juče sa članovima Predsedništva BiH vođeni razgovori, na šta Srbija takođe čeka već duže vreme, o potpisivanju međudržavnih sporazima u Savetu ministara BiH za rekonstrukciji svih 11 mostova između Srbije i BiH. Srbija je izdvojila šest miliona evra za tu namenu i potrebna dokumentacija sa naše strane je uglavnom gotova.

"Ali, mi ne možemo da počnemo da radimo dok Savet ministara BiH ne bude usvoji taj međudržavni sporazum".

Mihajlović je rekla da je razgovrano juče i o mostu na Drini Ljubovija - Bratunac, koji je Srbija završila u predviđenom roku, ali da BiH treba da izgradi zajednički granični prelaz.

"Mi i tu čekamo sporazum u Savetu ministara BiH, koji će omogućiti da naprave jedan granični prelaz (kako bi most mogao da se koristi)", dodala je Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: