"Nismo za kozje staze, moramo da gradimo puteve"

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je tokom skupštinske rasprave da su studije pokazale da je autoput Niš-Merdare-Priština isplativ za Srbiju.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.12.2017.

18:10

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Kako je rekla, on se i pravi da bi našim građanima bilo bolje, uz bolje uslove za privredu i nove investicije.

Ona je to rekla, odgovarajući na izlaganje poslanika Đorđa Vukadinovića, koji je, komentarišući sredstva predviđena za prvu deonicu tog puta, rekao da je njegova procena da tu nema ekonomske isplativosti, već se radi o političkim razlozima za gradnju tog puta, "da se olakša transfer albanskih građana, iz Albanije i sa Kosova, prema zapadnoj Evropi".

"Taj pravac nema ekonomsko opravdanje, nego ima političko, jer je to bila želja ili zahtev Anegele Merkel ili nekih drugih uticajnih centara iz Brisela i Berlina, da se gradi taj put i da se na neki način Albanija poveže sa centralnom Evropom. Može, ali ne mora o trošku građana Srbije", rekao je Vukadinović.

Želeći da "razbije iluzije" da se put gradi zbog građana nekih drugih drzava, Mihajlović je navela da se on gradi da bi bilo bolje našim građanima i da bi privreda i mogućnosti za investicije bile bolje i veće nego do sada.

Taj put, dodala je, treba da poveže pola miliona ljudi - niški, toplički okrug, da omogući da imamo obilaznicu kod Prokuplja.

Mihajlović je objasnila da je u budžetu predviđen novac za prvu deonicu, Niš - Pločnik, a da je pre odluke da se ta stavka uvede u budžet za 2018. godinu urađeno više analiza, među njima studija izvodljivosti i generalni projekat.

"Ne možete nikada da procenite u ovoj godini da li ćete, kada napravite put, imati isplativost za pet, sedam, deset ili više godina. Ovaj autoput se pokazao, čak i prema EIB, koja je oštra kad procenjuje, da itekako postoji mogućnost za prevoz ne samo ljudi, nego i tereta", rekla je Mihajlović.

Ona je navela da taj autoput za Srbiju znači povezivanje sa regionom i izlazak na luku, dodajući da nam je Koridor 11 važan da izađemo na barsku luku, a jednako nam je važan i ovaj koji će nam omogućiti da izađemo na albansku luku.

Analize koje su rađene finansirane su delom i iz donacija, dodala je ministarka i navela da se sada završava deo projektno-tehničke dokumentacije, što znači idejni projekat, studija izvodljivosti za prvu deonicnu Niš-Pločnik dugu 36 kilometara.

Zato su, kaže, budžetom predviđena sredstva za prvu deonicu, jer se očekuje da u drugoj polovini 2018. počnemo sa izgradnjom autoputa.

"Mislim da ne postoji put, putić, da li on bio autoput, regionalni ili lokalni put, koji nije važan za Srbiju. Takva nam je pozicija da je svaka vrsta povezivanja za nas izlazak ka investicijama i novom radnom mestu. Ne mogu da razumem da bilo ko ima bilo šta protiv bilo kog puta. Nismo za kozje staze, mi smo zemlja koja je okružena drugim državama i moramo da gradimo puteve", rekla je Mihajlović.

Kako je dodala, prvi zahtev domaćih i stranih investitora, a i samih građana Srbije je da imaju infrastrukturu, komunalnu, energetsku, transportnu, da do svih dozvola dolaze što pre, jer kada to imaju - imaju mogućnost da ovde ostanu i rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: