Ovo su lokacije - gde niču stanovi od 550 EUR/m2?

Najava da bi u srpskim gradovima uskoro mogla da krene izgradnja takozvanih jeftinih stanova, obradovala je mnoge građane Srbije.

Izvor: Prva

Četvrtak, 07.12.2017.

11:03

Ovo su lokacije - gde niču stanovi od 550 EUR/m2?
Foto: Thinkstock

Osim niže cene kvadrata, država bi kupce pomogla i subvencijom od 3.000 evra. Prvi rezultati ovog projekta mogli bi da se vide za tri godine.

Iako se i dalje tačno ne zna, kada će biti udareni prvi temelji, zna se kome će biti namenjeni - srpskim bezbednosnim snagama, mladim naučnicima i bračnim parovima.

Da bi se skućili u nove domove, neophodno je da ispune uslove i da se, na neki način, oduže zemlji.

Zgrade će se zidati u nekoliko srpskih gradova, uz cenu kvadrata od 450 do 550 evra.

Građani su ipak nepoverljivi, dodajući da su cene "jako čudne", objašnjavajući da je to vrlo niska cena po kvadratu.

"Zakon tržišta ipak ima svoju zakonomernost tako da...sumnjam da će to biti baš tako. Ja bih to voleo naravno", kaže jedan od sugrađana.

Nišlije smatraju da je ovo dobar potez, naročito za studente koji tek počinju život i kojima je potreban oslonac. Veruju da će ova zamisao biti i ispunjena.

U Beogradu se i dalje razmatraju lokacije. Najveće šanse date su Makiškom polju, naselju Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu i levoj strani Dunava kod Borče.

"Ispravljamo nepravdu prema tim ljudima koji treba da dobiju svoje stanove, da je krajnje vreme da posle nekoliko decenija čekanja imaju priliku da reše svoje stambeno pitanje, ali u Beogradu to znači još veći podsticaj građevinske industrije, još više sređivanja površina koje trenutno nisu uređene", objašnjava gradonačelnik Siniša Mali.

Iz Vlade poručuju da novca za takav projekat ima i da država garantuje za isti.

"Neophodno je da se u projekat osim Vlade uključe lokalne samouprave, banke i građevinske kompanije. Od tog dogovora zavisiće kako tačne lokacije na kojima će se graditi stanovi, tako i konačna cena koja na kraju mora biti povoljna i dostupna za građane", izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: