U FAP-u se lakše diše, svakome po 6.000 EUR

U pribojskom FAP-u se, najzad, lakše diše.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.11.2017.

14:53

U FAP-u se lakše diše, svakome po 6.000 EUR
Foto: Tanjug, arhiva

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, kompleksan i više puta prolongiran završetak postupka Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) okončan potvdom pravosnažnosti.

Svi dugovi u iznosu od oko 8,7 milijardi dinara konvertirani su u akcije ovog nekadašnjeg giganta, čime su se stekli uslovi da preduzeće na zdravim osnovama započne svoj povratak na tržište kao deo odbrambene industrije Srbije.

U sveobuhvatnom postupku reorganizacije uz pomoć Vlade Srbije, najveći poverioci, koje su činili uglavnom državni fondovi, prihvatili su konverziju potraživanja, a postupkom zamene ispunjenja,pre dve godine, i regulisanjem socijalnog programa, država je uspela da reguliše oko 100 miliona evra duga, čime su devastirani FAP i opština Priboj dobili priliku da ponovo krenu razvojnim putem bez dugovanja na zdravim osnovama.

Predsednik opštine Priboj, Lazar Rvović izjavio je da je FAP oslobođen 100 miliona evra duga i da je radnicima povezan staž kao i socijalni program.

"Svaki radnik FAP-a dobio je po 6. 000 evra, podeljena su podsticajna sredstva za podsticanje novih poslovnih aktivnosti bivšim radnicima od po 3.000 evra, a Priboj je dobio slobodnu zonu od 27 hektara površine gde već sada imamo zaključenih sedam ugovora sa stranim investitorima", rekao je Rvović za Tanjug.

Savetnik direktora Srbo Kaličanin kaže da se trenutno radi program 20 vojnih kamiona. U FAP-u se, kaže, trenutno radi i 40 kamiona za domaće i strane kupce u različitim fazama, dok su u toku ozbiljni pregovori sa kupcima u Alžiru i Egiptu.

"Trenutno se radi 20 vozila, 1.118 pogona 4x4 za Vojsku Srbije. Prvih 10 će biti predato vojsci u prvoj nedelji decembra, a ostalih deset do kraja godine. Iza toga, nastavljamo sa montažom, a elementi su u pripremi za šest vozila DLS koja su za izvoz", ističe Kaličanin.

U toku ovih radova u Fabrici je angažovano konstantno oko 270 radnika, a po potrebi, i skladu sa povećanjem obima posla, angažuje se i veći broj, po ugovoru o delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: