Ako je marža 400%, trgovac umesto dinara uzme 4

Ako pitate potrošače, svi će reći da su marže u Srbiji paprene.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

19:24

Ako je marža 400%, trgovac umesto dinara uzme 4
(Foto: Thinkstock)

Ako se uzme u obzir to da za neke proizvode idu i do 400 odsto, jasno je da troškove trgovaca skupo plaćamo, ali stručnjaci uveravaju da su marže u našoj zemlji niže nego one u Evropi i regionu.

Dok ne dođe do nas, svaki proizvod poskupi i po nekoliko stotina puta.

Računica je jasna... Ako je marža 400%, u džepu trgovca umesto dinara završiće 4 dinara.

"Mislim da je suštinski problem položaja potrošača odnosno razlike u stvarnoj ceni koštanja i maloprodajnoj ceni proizvoda posebno koliko se ko ugradio u tu maloprodajnu cenu“, kaže Petar Bogosavljević, iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Trgovci imaju opravdanje: u tu cenu uračunati su i radna snaga i voda, struja, profitna stopa i svi troškovi do stavljanja robe na policu. U Privrednoj komori Srbije kažu da iako smo skloni da govorimo o velikim maržama - one su niže nego u regionu i Evropi, a naši trgovci profitiraju tri puta manje nego oni u komšiluku. Najmanje zarađuju oni koji prodaju prehrambene proizvode samo 8%.

„Na zapadnim tržištima one su do 35 procenata, jer prosto tamo su trgovci mnogo efikasniji, imaju prostora da značajno povećaju svoje marže, takođe imaju mogućnost za veće količine robe koje poručuju, oni ostvaruju i bolje kupovne uslove.“

Verovalo se da jačanje dinara može da utiče na snižavanje cena.

„Struktura našeg tržišta je takva pogotovo u prehrambenim proizvodima da je 95% proizvoda na tržištu domaće, s obzirom da je s druge strane cena energije rasla taj efekat smanjenja kursa nije mogao da se odrazi na maloprodajne cene“, kaže Žarko Malinović iz PKS.

A da li će one u perspektivi biti niže zavisi od konkurencije. Što više trgovaca na tršišu veće su šanse da ćemo kupovati jefinije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: