Kažu - balon koji puca, a bitkoin iznad 8.000 $

Digitalna valuta bitkoin danas je prvi put prešla granicu od 8.000 dolara pošto je ove godine imala rast od preko 700 odsto.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 20.11.2017.

15:38

Kažu - balon koji puca, a bitkoin iznad 8.000 $
(Foto: Getty images)

Najpoznatija kriptovaluta ne pokazuje znake posustajanja, uprkos strahovima da će doći do pucanja balona, navodi Blumberg.

Bitkoin je pre podne u Londonu porastao za 4,5 odsto na 8.045,45 dolara, pošto je prethodno imao rast od 5,2 odsto tokom trgovanja u Aziji.

Bitkoin je ima burnu godinu, pošto je posle tri zasebna nagla pada od više od 25 odsto uvek sledio novi rast.

"Inflacija u ovoj stvari je ogromna", rekao je investicioni menadžer u kompaniji Aberdfin standard investments (Aberdeen Standard Investments) Luk Hikmor.

Hikmor je za Blumberg rekao da se ne može znati da li će uslediti kolaps, ali da bi to moglo da nanose "mnogo bola".

Šefica Medjunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard pozvala je u septembru centralne bankare širom sveta da ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitkoin.

Lagard je rekla da digitalne valute zasad ne predstavljaju naročitu pretnju postojećem sistemu pošto su "previše nestabilne, previše rizične i zahtevaju previše energije".

Ona je navela da bi tehnološke inovacije vremenom mogle da utiču na tu oblast i da zbog toga "možda ne bi bilo mudro odbaciti virtuelne valute".

Virtuelne valute bi u budućnosti "mogle da budu jake kao druge valute", rekla je Lagard.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: