"MMF očekuje da se nastavi trend jačanja RSD"

Trend aprecijacije dinara je signal poverenja i snage makroekonomskih pokazatelja Srbije, a MMF očekuje da se taj trend održi i u narednim mesecima.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

08:09

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

"Podršku lokalnoj valuti pružili su i neki spoljni faktori, u kontekstu ključne kamatne stope na međunarodnim finansijskim tržištima, a došlo je i do stabilnog priliva direktnih stranih investicija, koje sve više dolaze u Srbiju", izjavio je stalni predstavnik MMF-a u Srbiji, Sebastijan Sosa novinarima na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je studentima održao predavanje na temu "Srbija: Makroekonomske performanse i preostali izazovi”.

Izvesni spoljni šokovi bi, međutim, mogli uticati na fluktuaciju lokalne valute, ali to, prema rečima Sose, ne bi trebalo da izaziva zabrinutost.

Upitan za mogućnost ulaska Srbije u novi aranžman sa MMF-om, po isteku aktuelnog u februaru naredne godine, Sosa je naveo da je tzv. instrument koordinacije politika (PCI) samo jedan od instrumenata koji su na raspolaganju zemljama članicama MMF-a i da se razlikuje od stendbaj aranžmana po tome što se njime ne predviđa finansijska podrška.

"Kjučna razlika je u tome što je to instrument namenjen zemljama kojima nije neophodna finansijska podrška. To je samo jedan od mnoštva raspoloživih instrumenata u slučaju da srpske vlasti odluče da uđu u novi aranžman posle isteka aktuelnog", objasnio je on.

Srpska ekonomija je, prema njegovim rečima, zabeležila drastičan napredak od usvajanja ekonomskog programa podržanog stendbaj aranžmanom iz predostrožnosti sa MMF-om.

"Rezultati programa su impresivni, imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj je Srbija bila početkom 2015. godine", rekao je Sosa.

Međutim, naglasio je da je neophodan nastavak reformskih napora kako bi se otklonile preostale ranjivosti i strukturne slabosti, Sosa je ocenio da će puna implementacija strukturne reformske agende pomoći očuvanju stečenih makroekonomskih dostignuća i stvaranju uslova za veću produktivnost i srednjoročni rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: