Ne primetite, a ugostitelji varaju uz svaki račun

Nije tajna da se ugostitelji na sve moguće načine nadmeću s državom ne bi li izbegli plaćanje poreza.

Izvor: Glas Slavonije

Utorak, 14.11.2017.

19:27

Ne primetite, a ugostitelji varaju uz svaki račun
Foto: Thinkstock

U tome im vrlo često pomažu finansijski savetnici, pri čemu i jedni i drugi vešto pronalaze rupe u zakonu, a da pritom izgleda kako taj isti zakon ne krše, piše Glas Slavonije.

Nakon što se početkom 2017. PDV za ugostitelje povećao s 13 na 25 odsto, a zna se da je Hrvatska ove godine imala najbolju turističku sezonu, mnoge je neprijatno iznenadila činjenica da Poreska uprava nije zabeležila tako dobre rezultate - baš suprotno, tokom turističke sezone kroz podatke o fiskalizaciji nije došlo do očekivanog broja izdatih računa, a zabeležen je i manjak ukupnog iznosa naplaćenog PDV-a u poređenju s prošlom godinom.

Lukavi ugostitelji su, naime, počeli da osnivaju nove kompanije, uglavnom jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (JDOO) kako bi ostali ispod praga za PDV, odnosno kako ne bi bili obveznici PDV-a. Uz to, svaki preduzetnik početnik je oslobođen plaćanja PDV-a u prvoj godini rada.

Tako su renomirani ugostiteljski objekti, bez ulaženja u sistem PDV-a, počeli da izdaju račune kao tek registrovano društvo s ograničenom odgovornošću koje ima pravo da ima promet do 230.000 kuna.

Imena omiljenih ugostiteljskih lokala nisu se menjala kako se ne bi izgubile mušterije, ali na računima su se pojavila drugačija imena firmi od onih koji su te lokale uspešno vodili godinama ranije.

Klijenti to uglavnom ne primećuju - bitno im je da je usluga na onom nivou na koji su navikli.

Ministarstvo finansija je, piše Glas Slavonije, odlučilo da poveća broj inspektora koji nadziru ugostiteljstvo. Posebno će se proveravati nove firme, odnosno ko je od ugostitelja osnivao nove JDOO-ove kako bi izbegao plaćanje PDV-a.

Prema novoj sistematizaciji rada, predviđeno je 101 radno mesto za inspektora fiskalizacije, a trenutno ih je 93.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: