Zemljotres na vrhu: Evrozona nadmašila SAD

Godišnja stopa privrednog rasta evrozone nadmašila je rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a u trećem tromesečju ove godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.11.2017.

16:50

Zemljotres na vrhu: Evrozona nadmašila SAD
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući tome je 2017. postala najbolja godina za evrozonu od kolapsa finansijskih tržišta pre jedne decenije.

BDP evrozone je porastao za 0,6 odsto u periodu jul-septembar ove godine u odnosu na prethodni kvartal, a na godišnjem nivou za 2,5 odsto, saopštila je evropska služba za statistiku Evrostat.

Takav rast veći je od godišnje stope rasta BDP-a SAD od 2,3 odsto, ocenjuje agencija Rojters.

"Snažan oporavak tržišta rada, rastuća izvozna tržišta, prilagodljiva monetarna politika, poboljšanje kreditnih uslova i skromna inflacija, samo su neki od benefita koje evrozona oseća. Zbog toga bi ovo mogla biti najbolja godina rasta od 2007. godine", smatra ekonomista banke ING, Bert Kolijn.

Nemačka je najviše doprinela snažnom privrednom rastu evrozone, budući da je, na kvartalnom nivou, ostvarila rast od 0,8 odsto.

Na drugom mestu je Francuska sa rastom od 0,5 odsto na kvartalnom i 2,2 odsto na godišnjem nivou, dok je Italija nadmašila očekivanja sa kvartalnim rastom od 0,5 odsto i godišnjom stopom rasta od 1,8 procenata, podržana izvozom i domaćom tražnjom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: