CG novim budžetom reže dug i deficit

Crnogorski budžet za narednu godinu projektovan je na dve milijarde eura, što je gotovo ista vrednost kao ove godine.

Izvor: Beta

Utorak, 14.11.2017.

14:53

CG novim budžetom reže dug i deficit
Foto: Thinkstock

Predviđa se i veća stopa rasta ekonomije, smanjenje deficita i manja zaduženja, proizilazi iz danas predstavljenog Predloga zakona o budžetu za 2018. godinu.

Vlada Crne Gore namerava da nastavi sanacioni plan koji smanjuje javnu potrošnju, kao i da poveća poreske stope.

Projektovana stopa rasta ekonomije u narednoj godini iznosi četiri odsto i veća je nego 2017. godine, tokom koje su dostignute planirane stope rasta.

Za pokriće svih troškova u narednoj godini u državnoj kasi će nedostajati 295 miliona evra što je manje od ovogodišnjih 455 miliona.

Crna Gora u narednoj godini planira da se zaduži u iznosu od 155 miliona evra i taj novac namerava da obezbedi kod Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija ili bilateralne aranžmane, stoji u predlogu budžeta.

Plan vrednosti zaduživanja je manji za 35 odsto ili 158 miliona evra u odnosu na ovu godinu.

U Vladi Crne Gore procenjuju da je smanjenje potrebe za zaduživanjem posledica njenog sanacionog plana iz prošle godine koji predviđa mere štednje i povećanje poreza.

Vlada je ove godine smanjila plate u javnom sektoru, povećala akcize na mineralna ulja i cigarete, kao i porez na dodatu vrednost (PDV) čije će nove stope od 21 odsto biti na snazi od januara.

Budžetom za narednu godinu nije planirano smanjenje plata i otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru, izjavili su danas na konferenciji za novinare ministri iz vlade predstavljajući budžet.

Predviđeno je smanjenje deficita na 116 miliona evra, odnosno na 2,6 odsto što je umanjenje od 50 odsto u odnosu na ovu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: