"Pregovaramo o većem budžetu za inovacioni fond"

Vlada će više podržavati inovativne i start ap kompanije i pregovara se da u 2018. bude veći bužet za inovacioni fond, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.11.2017.

19:04

Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

"To će biti još jedan način za podršku tim kompanijama", navela je Brnabić odgovrajući na pitanja novinara.

Ona je rekla da će ove nedelje biti sa EIB biti potpisan ugovor o finansiranju za novu zgradu odnosno laboratoriju Elektronslkog fakulteta u Nišu, za start ap inovacione kompanije koje se bave hardverom.

"Potpisaćemo i ugovor o finansiranju za naučno tehnološki park Niš", dodala je ona.

Kaže da je planirano da se uloži 50 mioliona evra u tu vrstu infrastruktre i da će ti projekti koji se realizuju sa EIB obuhvatiti završetak naučno tehnološkog parka Novi Sad, uvođenje digitalizacije u poljoprivredi sa Biosens institutom u Novom Sadu, novu laboratoriju odnosno lamelu u Nišu u okviru naučno tehnološkog parka, novu zgradu za Institut za fiziku u ovkiru saradnje sa CERN-om, kao i novu zgradu za FON.

Brnabić ističe da je cilj da se svima pokaže na uspešnim primerima da je to moguće raditi u našoj zemlji i da se ohrabre mladi i inovativni da probaju i da se ne plaše neuspeha.

Podsetila je da je Izrael u poslednjih 10 godina postao veodeća zemlja u svetu po podrsči sart ap i lider u inovacijama, zato što je ulagala država godišnje 450 miliona dolara u prethodnih 10 godina

To Srbija ne može da uradi, ali možemo da imamo više naučno tehnološki parkova, gde će mladi ljudi sa invoacijama da imaju beleplatnu podršku, prostor kako bi u pereiodu od pet do sedam godina razvijali svoje ideje i tržište.

"Mi smo 2015. smo konacno napravili naučno tehnološki park u Beogradu, ta infrasturktrua je bila zatvorena od 2008. godine, uložili smo puno para da popravimo infraturkturu i danas oko 60 kompanija radi u parku. Sada oslobađamo još jednu zgradu u okviru parka gde je sada jedinica za upravljanje projektima, izbacujemo admistraciju da bi oslobodili prostor za nove start ap komapnije", dodala je ona.

Brnabić navodi da će do kraja sledeće godine iti završen naučno tehnološki park u Novom Sadu sa više od 19.000 kvadrata za start ap i inovacione kompanije i da će još oko 10.000 kvadrata biti za Fakutlet tehničkih nauka.

Brnabić je govorila na otvaranju Belgrade Venture Forum, na kome učestvujei 30 inovativnih preduzetnika iz više od 10 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: