"Bitno je da onima koji su već ovde bude dobro"

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger izjavio je da ima kompanija iz Nemačke koje su zainteresovane i spremaju se da dođu u Srbiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

11:10

Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ali, kako je dodao, najvažnije je da se sačuvaju postojeći investitori i da oni ponovo ulažu.

"Bitno je da onima koji su već ovde bude dobro i da oni ponovo ulažu. Recimo, Hemofarm, mi stalno ulažemo dosta novca i radimo na otvaranju novih radnih mesta", rekao je za RTS Zeliger, koji je i generalni direktor "Hemofarma", kompanije koja posluje u okviru nemačke "Štada grupe".

Upitan koje su to oblasti za koje su zainteresovani nemački investitori, on je rekao da je Nemačka jaka u automobilskoj industriji, te da su zainteresovani za pravljenje komponenti, delova za automobile, kao i u metalurškoj industriji.

Istraživanje koje je nedavno sprovelo Nemačko-srpska privredna komora pokazalo je da građani Srbije najviše cene nemačke investitore, a Zeliger kaže da je to istraživanje za njih iznenađujuće i ohrabrujuće.

"Svaki treći građanin vidi nemačke investitore kao najcenjenije. Mi se smatramo najdominantnijim investitorima. Postoji borba za dobre radnike, a ohrabrujuće je da možemo da napravimo te dobre radnike", pojasnio je on.

Upitan šta može da se očekuje od nedavno usvojenog Zakona o dualnom obrazovanju, s obzirom na to da takav sistem funkcioniše u Nemačkoj, on je rekao da su se nemački investitori "radovali i navijali za taj zakon".

"Sada moramo da napravimo kurseve za edukaciju. Možemo da očekujemo edukovane ljude koji znaju da rade na CNC mašinama i drugim. Postoji manjak visokoobrazovanih ljudi. MI želimo da pružimo dobre uslove za te ljude u Srbiji da rade", pojasnio je Zeliger.

On je dodao da je i sam prošao dualno obrazovanje i da danas ima zadovoljstvo da vodim "Hemofarm" i radi u Srbiji.

U Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija sa ulaganjima oko dve milijarde evra i zapošljavaju oko 30.000 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: