Opet frka na koridoru: Aktor dužan milione €

Podizvođači grčke kompanije koja gradi istočni krak Koridora 10 traže zaostala dugovanja. Duguju "Fri tajmu", "Dea gradnji", "Era transu"...

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

17:07

Opet frka na koridoru: Aktor dužan milione €
(Foto: Thinkstock)

Grčka kompanija "Aktor", koja je glavni izvođač radova na četiri deonice na istočnom kraku Koridora 10, samo u deset preduzeća iz pirotskog kraja ostavila je dugovanje od oko sedam miliona evra.

Podizvođači kažu da su zbog nenaplaćenih potraživanja dovedeni u tešku situaciju i da su njihovo dalje poslovanje i opstanak firmi vrlo neizvesni.

"Aktor" najviše duguje za granulate i kamen koji je ugrađen u auto-put. Ostali su dužni preduzećima "Fri tajm", "Dea gradnja", "Era trans", "Grejsi", "Kubik trans", "Drumovi AD","Balkan stil", "Hepi stars" i "Hepines".

Oni, međutim, nisu jedini kojima Grci nisu plaćali robu i usluge, a pretpostavke su da je ukupan dug malim privrednicima duž buduće moderne saobraćajnice ka Bugarskoj "težak" oko 15 miliona evra. Grci, kako nezvanično saznajemo, nisu redovno plaćali ni vulkanizere, cehove u kafanama i hotelima, kao ni gorivo i rezervne delove.

Vršilac dužnosti direktora "Koridora Srbije" Zoran Babić se sastao sa predstavnicima grčke kompanije, koji su obećali da će ispuniti svoje obaveze, kao i da dugovanja neće ugroziti preostale radove na istočnom kraku Koridora 10 ka Bugarskoj. Na sastanku u Privrednoj komori u Pirotu bili su i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić, predsednik PK u Pirotu Dragan Kostić, direktor grčkog "Aktora" Aron Peles, Haralampos Babis, Mihalis Baruzoglu i Konstantinos Panajotidis.

Kako Večernje novosti pišu, računice izvođača i desetak najvećih podizvođača se ne poklapaju, jer "Aktor" ne priznaje svakom od njih sve račune koje potražuju. Zato su od "Koridora" obe strane dobile rok do 8. decembra, da se usaglase oko visine ceha, kako bi posle mogli da utanače tempo isplate zaostalih dugovanja.

"Aktoru" nije prvi put da dolazi u ovu situaciju. Ovo preduzeće je bilo u blokadi godinu i po, u februaru su Grci dobavljačima dugovali 1,4 milijarde dinara, odnosno oko 11,5 miliona evra.

U žižu javnosti ova kompanija je dospela u januaru, kada je Velimir Ilić objavio izveštaj radne grupe Ministarstva građevinarstva u kojem je navedeno da "Koridori Srbije" sa Dmitrom Đurovićem na čelu nisu na adekvatan način kontrolisali izvođenje radova na istočnom kraku i da nisu raskinuli ugovor sa izvođačem, iako on nije ispunio svoje obaveze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: