Brnabić: Volela bih ja platu od 2.500 €, ali...

Povodom izveštaja da naši radnici za malu platu šiju odeću za velike kompanije, premijerka kaže da je odgovorno dovesti investitora koji dolazi u datom trenutku

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

14:08

Brnabić: Volela bih ja platu od 2.500 €, ali...
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Premijerka Ana Brnabić istakla je danas, povodom navoda organizacije "Clean Clothes Campaign", prema kojoj sto hiljada srpskih radnika za male pare šije odeću za velike evropske kompanije, da je lako kritikovati, a teško otvoriti nova radna mesta.

Brnabićeva je istakla da stoji iza politike koju je vodila ranija vlada i da je jedini način za smanjenje nezaposlenosti i povećanje prihoda bilo dovođenje investitora.

„Niske plate, neplaćeni sati, zagušljive proizvodne hale, bahati šefovi, a odmor i bolovanje kao luksuz - takvi su uslovi u tekstilnoj industriji i industriji obuće u Srbiji. Sa druge strane, tu je država, koja širokom rukom subvencioniše strane investitore, a žmuri na kršenja radničkih prava“, navodi se u izveštaju.

Brnabićeva je, na konferenciji za štampu, kazala da je videla izveštaj i rekla da je lako kritikovati, a da je teško otvoriti nova radna mesta.

"Najviše bi Vlada volela da otvara radna mesta, koja imaju prosečnu platu od 2.500 evra i više. Mi nismo bili ta ekonomija, nismo bili i nismo još uvek dovoljno infrastrukturno opremljeni, ni dovoljno povezani da možemo da privlačimo te vrste investicija, niti je obrazovanje na nivou da ekonomija bude zasnovana na inovacijama", objasnila je ona.

Podsetila je da je Srbija bila suočena sa velikom nezaposlenošću i da je u tom trenutku bio najodgovorniji potez da se dovode investitori kakvi dolaze u tom trenutku.

"Bili smo suočeni s tim da ljudima date neki posao sa nekom platom, ili da nemaju posao i da nemaju platu, a da živimo i dalje u sivoj ekonomiji. Razumem kritike da su niske plate, dva svakako može bolje“, rekla je ona.

Brnabićeva je kazala da plate ne mogu da se podignu bez dovođenja investitora, čime bi se povećala konkurencija i spuštala nezaposlenost.

„Morate da pravite dinamičnije tržište, podižete plate, nudite bolje uslove, to je jedini način“, naglasila je ona.

Rekla je da bi volela da čuje od onih koji su pisali izveštaj konstruktivnu preporuku šta raditi kada ste zemlja kakva je Srbija bila pre par godina.

"Srbija danas više nije takva zemlja kakva je bila pre tri ili četiri godine. Stvorili smo osnove. Tada je trebalo usvojiti Zakon o radu, koji je bio osnovni preduslov za dinamično tržište rada i da danas imamo nezaposlenost na 11 odsto. Prihvatila sam poziv Aleksandra Vučića da vodim vladu jer stojim iza toga kako je vođena u prethodnom mandatu i koja je bila filozogija kako dovoditi investitore", podvukla je Brnabićeva.

Istakla je da, sada, Srbija, zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici ima zdrav rast i razvoj, političku i fiskalnu stabilnost, i mora da razmišlja kako da od ekonomije koja je zasnovana na investicijama, napravimo korak ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama.

"Kada napravimo taj korak, pričaćemo o većim platama. Dokaz da razmišljamo o tom koraku su digitalizacija, ulaganje novca u naučno-tehnološke parkove i startap centre", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: