Voda posle 13 god. ispravna, ali sukob nadležnosti

Direktor Vodovoda i kanalizacije Zrenjanin rekao je da je postrojenje za prečišćavanje vode spremno, ali da je problem "sukob nadležnosti Pokrajine i Republike"

Izvor: Beta

Utorak, 07.11.2017.

14:27

Voda posle 13 god. ispravna, ali sukob nadležnosti
Foto: Thinkstock

U Zrenjaninu je rešenjem pokrajinske sanitarne inspekcije više od 13 godina zabranjena upotreba vode iz vodovoda za piće.

Direktor Ivan Dević je prilikom posete tom postrojenju zajedno s građanima koji su došli na poziv "Vodovoda", rekao da se problem sukoba nadležnosti "rešava ovih dana".

"U ovom trenutku niko ne može da kaže koliko će to trajati, a prema nekim najavama, broji se danima. Za mene je bitna činjenica da postrojenje radi. Sve analize u hemijsko-bakteriološkom smislu se rade i svi rezultati su izvanredni i mirno čekamo trenutak kada će biti skinuta zabrana" upotrebe vode iz vodovoda za piće, rekao je Dević.

Čim sanitarna inspekcija bude "skinula zabranu" biće objavljeno građanima da smeju da piju vodu.

Dević je dodao da već i sada voda u gradskom vodovodu zadovoljava sve kriterijume, ali samo "administrativno nije za upotrebu".

"Ovo postrojenje će još neko vreme ovako raditi dok se ne završe sve predviđene analize. Ukoliko stigne dozvola, postrojenje će raditi, a, nažalost, ukoliko ne stigne, postrojenje će biti isključeno, jer investitor nema nameru da troši svoja sredstva", kazao je Dević.

Predstavnik investitora, firme "Sinertek", Nenad Obradović rekao je da je postrojenje spremno još od 1. septembra i da su ispunjeni svi tehnički uslovi što prati i obimna dokumentacija i atesti.

"Sve to predato je na tehničku kontrolu, nakon čega će nam biti data upotrebna dozvola. Međutim, pokrajinska sanitarna inspekcija nam je stavila zabranu na rad zato što to zadire u nadležnosti Ministarstva gradjevinarstva Srbije, pod kojem su komunalna preduzeća", kazao je Obradović.

Objasnio je da zakon kaže da investitor može da se bavi uslužnom delatnošću kroz uslugu koju pruža "Vodovodu", ali ne i komunalnom delatnošću, dok pokrajinski inspektorat za sanitarnu inspekciju tvrdi da se time ne može baviti.

"Znači, Ministarstvo nam daje saglasnost da možemo, pokrajinski sekretarijat kaže da ne možemo to da radimo, našli smo moguće rešenje i čekamo na odgovor. Nas svaki dan košta, šaljemo vodu u sistem, radimo besplatno i ja moram da prestanem s takvim radom jer ne mogu da svom upravnom odboru opravdam zašto nastavljamo da radimo i pravimo troškove", objasnio je Obradović.

On je dodao da "pokrajinska sanitarna inspekcija treba da ispituje da li je kvalitet vode, hrane, uređaja i opreme u skladu sa zakonom, a ne da li smo mi ti koji možemo da se bavimo delatnošću, ili ne".

Zajedno s građanima, postrojenje su posetili predstavnici opozicionih političkih partija u Skupštini grada Zrenjanina - DS i LSV.

Pokrajinska sanitarna inspekcija zabranila je upotrebu vode iz gradskog vodovoda za piće zbog nedozvoljeno velike količine arsena u njoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: