Surčinci odgovaraju: Mi najbogatiji?! Nemamo ni 30

Prosečna septembarska plata u Srbiji iznosi 48.212 dinara objavio Republički zavod za statistiku.

Izvor: B92

Nedelja, 05.11.2017.

16:28

Surčinci odgovaraju: Mi najbogatiji?! Nemamo ni 30
(Foto: Thinkstock)

Obišli smo zvanično najbogatiju, ali i najsiromašniju opštinu u Srbiji.

Statistika naredila: prvo tabla da bude veća, da pored natpisa Surčin može da stane i poruka najbolje mesto za život u Srbiji.

Najveće plate isplaćuju se u Beogradu, konkretno u opštinama Surčin, gotovo 86.000, i Novi Beograd. Sledi Kostolac, a u top pet ulaze i Lajkovac i Pirot. U proseku najniža primanja imaju stanovnici Trgovišta, a u još šest opština zarade ne prelaze 30.000 dinara.

Pa imaju li Surčinci osećaj da žive u najbogatijoj srpskoj opštini?

"Ako oni tako kažu tako je. Moj utisak - baš i nije“.

"Ma kakvi, nije ni 50“.

"Ne može mi biti jasno da je u državi 420 evra prosek, a ja primam 20.000“.

U opštini objašnjavaju da to što su svakog meseca u vrhu najbogatijih, nema veze sa realnošću. Nezaposleni se ne računaju, a kadrovi koji vuku taj prosek čak i ne žive u Surčinu, tj. troše plate negde drugde.

"Ovaj visok prosek koji zavod računa po svom nekom kriterijumu najvećim delom nose firma na Aerodromu Beeograd. Kad isključimo taj deo mi smo još uvek opština koja je siromašna sa prosekom od 30.000“, kaže Stevan Suša, prerdsednik Opštine Surčin.

Ako se žale, oni koji su zvanično najbogatiji, šta da kažu zvanično najsiromašniji.

Bračni par Tasić iz Trgovišta samo jedan od primera onih koji su prinuđeni da se udružuju u iznuđenom poslu. Njoj duguju 30, meni 40 plata, zato se bavimo drvima.

Za poslednje mesto, prvi čovek Trgovišta ima kako kaže jednostavno objašnjenje. S obzirom da je veliki broj angažovanja preko nacionalne službe i da se radi za minimalac a tu je mnogo nezaposlenih .

"Od osam članova domaćinstva niko ne radi preživljavamo sa 32.000. Ja ne radim, sin ne radi morao da ode u Slovačku“.

"Kao nešto mi ostane“

Ako je za utehu republički zavod za statistiku servirao i podatak da su plate u odnosu na prethodni septembar realno veće za 0,4 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: