Preterano uzvozimo svinjetinu, a ceh plaćaju...

U prvih sedam meseci Srbija je uvezla trećinu više svinjskog mesa nego lane, a proizvođačka industrija u toj grani beleži pad od oko tri odsto, podaci su PKS.

Izvor: B92

Nedelja, 05.11.2017.

11:13

Preterano uzvozimo svinjetinu, a ceh plaćaju...
(Foto: Thinkstock)

Samo od januara do jula u Srbiju su uvezena 22.244 praseta, vredna 1,3 miliona evra. Prasad je pristigla iz Hrvatske, Mađarske, Nemačke i Holandije.

Razlog za povećan uvoz svinjskog mesa, koji je 30 odsto veći nego lane, po mišljenju sekretara Udruženja za stočnu proizvodnju i preradu stočarskih proizvoda u PKS-u Nenada Budimovića, krije se u visokoj ceni živih svinja kod nas, koja je u jednom trenutku dostizala i 220 dinara kilogram žive vage.

"Imamo i povećan uvoz svinjskog mesa, otprilike 30 odsto nego prošle godine, a to sve zbog visoke cene živih svinja kod nas", objasnio je Budimović. – Za razliku od svinjetine, uvoz govedine je sličan kao i u 2016, a to su neke male količine, uglavnom teletine iz Holandije i Austrije.

Po podacima PKS-a, za prvih sedam meseci ove godine uvezli smo oko 13.500 tona svežeg, smrznutog i rashlađenog svinjskog mesa, vrednog 31,5 milion evra. Svinjsko meso stiglo je iz Španije, Nemačke, Holandije, Danske i Mađarske.

Cena kilograma žive vage tovljenika kod nas od 220 dinara, koja je važila do pre mesec-dva, bila je viša od one koju su klaničari plaćali za uvoz svinja iz Nemačke, Mađarske, Hrvatske, i za prerađevine iz Italije, Nemačke i Mađarske.

Budimović objašnjava da izvoz naših tovljenika u zemlje EU koči stari problem, odnosno vakcinisanje protiv svinjske kuge. Zbog toga možemo samo da izvozimo termički obrađeno i konzervisano meso, a ne možemo trajne i polutrajne proizvode, koji imaju dobru cenu i asortiman koji se traži.

Dok iz meseca u mesec raste uzvoz svinjskog mesa iz drugih država, domaći stočari su nezadovoljni jer su na domaćim pijacama tovljenici sve jeftiniji. Tako su ovih dana u Sremu i Mačvi utovljene svinje otkupljivane od 150 do 155 dinara kilogram, a veoma retki nakupci bili su spremni da plate 165 dinara. Farmeri u tom kraju Vojvodine tvrde da se klanice tovljenicima snabdevaju u Hrvatskoj, dodajući da ih onda kilogram žive vage košta 180 dinara. Zbog toga se i dogodilo da za manje od dva meseca cena žive vage tovljenika padne s 210-220 dinara na sadašnjih 150-155.

Zoran Erić iz Udruženja proizvođača Srema i Mačve ističe da farmeri nisu zadovoljni otkupnom cenom tovljenika, dodajući da ta situacija najviše pogađa male proizvođače, dok u lancu svi drugi zarađuju, od klaničara do trgovaca.

Ružno je kada klaničari i mesari poručuju da gube u poslu radeći suhomesnate proizvode. Kako gube kada na jednoj pašteti ostvare dobit 12 puta veću od uloga, a svinjski but u mesarama prodaju po ceni istoj kao kada su svinje plaćali 200 dinara? – pita Erić. – S cenom od 180-190 dinara kilogram žive vage farmeri bi opstali i pored rasta cene kukuruza. S niskim cenama svinja ekstraprofit imaju svi izuzev tovljača.

On dodaje da već postoji inicijativa farmera da se organizuju protesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: