"Srbija može mnogo da nauči od nordijskih zemalja"

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da Srbija može mnogo toga da nauči od nordijskih zemalja i najavila će 22. i 23. novembra posetiti Norvešku.

Izvor: Beta

Utorak, 31.10.2017.

19:08

Foto: Tanjug/Dimitrije Gol

Brnabić je na konferenciji "Nordijski inovativni biznis u Srbiji", rekla da će tom prilikom razgovarati sa predsednicom Vlade Norveške, ali sa predstavnicima privrede, proslovnog sektora i organizacija koje se bave inovacijama u Norveškoj.

Brnabić je istakla da Srbija od nordijskih zemalja može da uči o regionalnoj saradnji, uređenoj državi i poslovnoj etici.

Ona je rekla da će Srbija nastaviti na sprovodi reforme, a najvažnija je digitalizacija i reforma obrazovanja, kako bi pripremili Srbiju za 21. vek i oslobodili potencijal koji već postoji.

Ambasador Kraljevine Norveške u Beogradu Arne Sanes Bjornstad rekao je da su jednaki uslovi poslovanja za sve, predvidljivost i transparentnost preduslovi za poverenje u tržište.

"Srbija je odmakla daleko u ovom smislu, ali još dosta treba da bude urađeno", rekao je on.

Istakao je da je posvećenost Vlade Srbije procesu digitalizacije i uvođenju standarda Evropske Unije, posebno u polju javnih nabavki i subvencija, je važna ne samo u smislu unapređenja efikasnosti srpske ekonomije, već i kao znak potencijalnim investitorima da Srbija otvara svoju ekonomiju za nove investitore.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska razmena sa nordijskim zemljama u prošloj godini iznosila je oko 620 miliona dolara, s tim da se obim razmene stalno povećava.

Predsednica Upravnog odbora Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević rekla je da je mnogo toga ; urađeno u prethodnom periodu i da je vidljiva posvećenost Vlade temi digitalizacije, koja se ne tiče samo IT industrije, već predstavlja put unapređenja celokupnog društva.

"Napredak postignut u razvoju elektronske uprave, ali i elektronskog poslovanja će i okviru tradicionalnih poslovnih modela omogućiti veću efikasnost i niže troškove", rekla je ona.

Na polju javnih nabavki i transparentnosti tenderskih procedura, kako je dodala, Srbija ima dobar i moderan zakonski okvir, ali se susreće sa izazovima u njegovoj primeni.

"U tom smislu, ključna je dosledna primena Zakona o javnim nabavkama, kao i Zakona o zaštiti konkurencije koja će omogućiti fer tržišnu utakmicu i obezbediti svim učesnicima ravnopravan tretman, kao što je slučaj u nordijskim zemljama", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: