CG: Naša dobra udavača sa mirazom od 100 god.

Luka Bar je kao infrastrukturno preduzeće sa izuzetnom geografskom lokacijom “dobra udavača”, sa “mirazom” od 100 godina duge tradicije u poslu kojim se bavi.

Izvor: cdm.me

Utorak, 31.10.2017.

12:23

CG: Naša dobra udavača sa mirazom od 100 god.
Foto: Thinkstock

To je istakao predsednik Odbora direktora lučke kompanije Anđelko Lojpur, dodajući da je Luka Bar predmet skoro svakodnevno iskazanih interesa za neki vid ulaganja.

On je rekao i da će se Luka Bar teško odupreti ponudi investitora koji bude u stanju da posao organizuje bolje od države, poboljša korišćenje kapaciteta i proširi postojeći poslovni portfolio kompanije.

“Dinamika eventualnog ponovnog stavljanja pitanja privatizacije Luke Bar na dnevni red najviše će zavisiti od toga da li će sadašnja uprava uspeti da poboljša postojeće stanje i time poveća zainteresovanost i “cenu” potencijalnih ulagača”, istakao je Lojpur.

Na bazi preliminarnog izveštaja o poslovanju za devet meseci ove godine uočljiv je porast brodskog pretovara od oko 45 odsto.

"Međutim okolnosti koje nisu pod našom kontrolom ne idu u prilog jer nam opada promet roro tereta, u potpunosti je izostao pretovar generalnih tereta i slično", istakao je on.

"Kada su u pitanju kvalitativni pokazatelji, treba istaći porast ukupnog prihoda od oko 14 odsto, da su plate zaposlenih u Luci bar za oko 50 procenata iznad proseka u Crnoj Gori, da je Luka Bar kao društveno odgovorna kompanija, te da je samo tokom ovih devet meseci izdvojila po osnovu raznih davanja za sport i slično skoro 300.000 eura", ističe on.

Privatizacija Luke Bar bila je u fokusu javnosti u prvom delu godine, ali do nje nije došlo.

Na pitanje može li se očekivati da do privatizacije dođe tokom 2018., Lojpur odgovara:

"U načelu posmatrano, mislim da je krajnje vreme da u Crnoj Gori prestanemo da doživljavamo svakovrsne frustracije kada se spomene reč privatizacija. Vremena su se promenila, brojni pregledi o stranim ulaganjima u zemlje u tranziciji pokazuju da su iste sve manje privlačne kao destinacije za strane investitore, kapital ide tamo gde će se najpre oploditi i gde ima šire tržište, a to su opet razvijene zemlje. Dobro je da mi u Crnoj Gori i ove godine dobro stojimo jer imamo porast stranih ulaganja, ali moramo uvažavati te spoznaje."

"U tom smislu, investitori sve manje sami dolaze, morate ih privući, ubediti ih da im nudite dobru priliku za investiranje, na način što bi izgradili pobedničku poziciju za obe ugovorne strane. Luka Bar je kao infrastrukturno preduzeće sa izuzetnom geografskom lokacijom “dobra udavača”, sa mirazom od 100 godina duge tradicije u poslu kojim se bavi, te nizom drugih pogodnosti, predmet je skoro svakodnevno iskazanih interesa za neki vid ulaganja, tako da se problem u osnovi svodi ne na privatizaciju kao formalan čin promene vlasnika, nego na istinsko unapređenje poslovanja firme na dugi rok", objašnjava on.

Lojpur je rekao i da ako uspeju da podignu kvalitet poslovanja i ukupna ostvarenja Luke na viši nivo, to će biti dobra podloga da oni između više njih “biraju” potencijalne investitore, s tim da je ispunjenje tih zahteva primarni zadatak uprave preduzeća.

"Bolje reći, “cena” koja bi se mogla postići eventualnom privatizacijom zavisiće direktno od toga u kakvom stanju se Luka nalazi, a ako se nađe neko ko ovaj posao može bolje da organizuje od nas, a takvih ima, da poboljša korišćenje kapaciteta i proširi postojeći poslovni portfolio, teško da ćemo se moći odupreti takvoj ponudi", zaključuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: