Otkucava - otvara se rudnik zlata u Srbiji

Rudnik bakra i zlata u na Čukaru Peki, koji se nalazi sedam kilometara od Bora, biće otvoren 2021. godine.

Izvor: Blic

Subota, 28.10.2017.

09:25

Otkucava - otvara se rudnik zlata u Srbiji
(Foto: Thinkstock)

A za njegovo potpuno stavljanje u funkciju biće potrebno investirati oko 1,5 milijardi dolara.

Ovo su rezultati preliminarne ekonomske studije izvodljivosti, koju je objavila kanadska rudarska kompanija "Nevsun", u čijem je vlasništvu kopmpletna gornja zona nalazišta kod Bora.

Po toj studiji, rudnik bi trebalo da se, podzemnim putem, eksploatiše narednih 15 godina, i za to vreme bi se odatle dobilo oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata, vrednosti veće od 12 milijardi dolara.

Reč je o ležištu koje sadrži 2,6 odsto bakra, 1,65 grama po toni zlata i 0,13 odsto arsena.

Primera radi, u RTB Bor eksploatišše se ruda sa 0,2 odsto bakra, što znači da je nalaziše Kanađana više od 10 puta bogatije od onog u RTB-u.

Kanađani, u čijem je vlasništvu rudnik cinka "Biša" u afričkoj državi Eritreji, bili bi u obavezi da uposle domaću radnu snagu, državi plaćaju 15 odsto na ime poraza i još pet procenata "rojalti" takse, odnosno naknade za korišćenje mineralnih sirovina.

Pored toga, "Nevsun", u kooperaciji sa američkom kompanijom "Friport" (koja je jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu), nastavlja i sa geološkim istraživanjima donje zone lažišta Čukaru Peki, koje se nalazi na većoj dubini od gornjeg sloja i gde se pretpostavlja da su rudne rezerve daleko bogatije.

Takođe, kanadska kompanija, u saradnji sa multinacionalnom kompanijom "Rio Tinto", najvećom firmom te vrste na svetu, koja uskoro treba da otvori rudnik bora i litijuma kod Loznice, nastavlja i geološka istraživanja na još nekoliko istražnih polja, koja se "naslanjaju" na Čukaru Peki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: