Ovo je šansa za zaradu i siguran posao u Srbiji

Broj IT preduzetnika porastao je 73 odsto u prethodne dve godine a procene su da će udeo izvoza ove industrije u BDP-u za tri godine doći na 1,5 odsto.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.10.2017.

08:07

Ovo je šansa za zaradu i siguran posao u Srbiji
(Foto: Thinkstock)

Takoše, taj sektor će zaaposliti još tri hiljade stručnjaka u Srbiji, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je navela da je Srbija na dobrom putu digitalne transformacije, ali je za priključivanje četvrtoj industrijskoj revoluciji Srbiji potrebno dodatno ubrzanje.

Matić kaže da su procene da ukoliko Srbija nastavi ovim rastom ižvoza, za tri godine će imati rast udela kompjuterskih usluga i informacionih usluga sa 1,1 odsto na preko 1,5 odsto BDP-a.

"I to će biti prihod veći od 1,2 milijarde dinara uz rast broja zaposlenih u ovoj oblasti sa tri na šest hiljada zaposlenih. Broj IT preduzetnika je porastao čak 73 odsto u prethodne dve godine", naglasila je Matić.

Ukupan prihod na telekomunikacionom tržištu je iznosio oko 189,4 milijardi dinara protekle godine, a izvoz kompjuterskih usluga je dostigao 739, 5 miliona evra dok je trgovinski saldo bio u plusu 407,3 miliona evra.

"U odnosu na prošlu godinu povećana je upotreba digitalne tehnologije i u privredi i u društvu, zabeležen je rast prihoda na telekomunikacionom tržištu kao i rast izvoza kompjuterskih usluga a istovremeno se povećao i broj IT preduzetnika", rekla je Matić.

Ukupne investicija u sektor elektronskih komunikacija su iznosile 32,3 milijarde dinara što je za 4,9 odsto niže nego prethodne godine.

"Izvoz softvera se približio vrednosti izvoza voća i povrća a premašio je vrednost izvoza žitarica...Prema stopi izvoza ovih usluga, Srbija je među najbrže rastućim zemljama i nalazi se na desetom mestu sa povećanjem od 3,5 puta u odnosu na 2008. godinu",rekla je Matić.

Za ostvarivanje svih ciljeva digitalne transformacije društva, ključan je prema njenim rečima, ravnomeran regionalni razvoj. Istakla je da se i dalje ne ulaže dovoljno u infrastrukturu i podsticaj u razvoj kadrova u IT oblasti.

IT tržište od 400 do 420 miliona evra stagnira uprkos velikim potencijalima kaže Matić, i navodi da prosečna potrošnja po stanovniku u Srbiji u ovoj oblasti iznosi 60 evra, dok je u EU to 150 evra po stanovniku.

U Srbiji se trenutno obrazuje na fakultetima između 1.500 i 2.000 stručnjaka a procenjuje se da u ovom trenutku postoji potreba za 15 hiljada kadrova u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: