BG: Neće 45.000 RSD, mogu i 2.500 EUR mesečno

Gradska saobraćajna preduzeća su u potrazi za radnicima zbog odlaska velikog broja zaposlenih. Za proteklih osam meseci samo GSP je napustilo oko 150 šofera.

Izvor: B92

Nedelja, 22.10.2017.

10:31

BG: Neće 45.000 RSD, mogu i 2.500 EUR mesečno
Foto: Thinkstock

Beograd nema dovoljno vozača autobusa! Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" i konzorcijum privatnih prevoznika, koji svakodnevno prevoze 1,7 miliona putnika u prestonici, poslednjih godinu dana nemaju dovoljno vozača, pišu Večernje novosti.

Ništa bolja situacija nije ni u SP "Lasta". Zbog skoro četiri puta veće zarade, volan autobusa mnogi menjaju za volan kamiona, i to u zemljama EU.

Rad na gradskim i prigradskim linijama, za platu koja se kreće od 300 do 400 evra, beogradski šoferi sve češće izbegavaju. Osim niske zarade, na odluku da daju otkaz utiču i loši uslovi rada. Prema zvaničnim podacima GSP, juna ove godine ovom preduzeću nedostajalo je 147 vozača autobusa. Navodi se i da je do jula otišlo 176 radnika GSP, a da je na određeno vreme primljeno 245 vozača.

"Za proteklih osam meseci iz GSP otišlo je oko 150 vozača", priča Nikola Antić iz Saveza ozbiljnih sindikalaca GSP.

"Konkurs za nove vozače autobusa već tri godine je stalno otvoren. Mesečno se zapošljava po deset novih šofera, ali ih ode po 20, 30. Loši su uslovi rada, a plate ne prelaze 45.000. Najteže je kad su godišnji odmori i bolovanja, jer tada ni slobodne dane nemaju zbog manjka ljudi. Zato i ne čudi što odlaze da voze kamione za 1.200 do 2.500 evra mesečno", objašnjava on.

Naši vozači odlaze u Slovačku, Austriju, Nemačku. Oni bolji, koji su nekada i vozili ture u međunarodnom saobraćaju, najbrže nalaze posao. Oni mlađi, zanat peku na gradskim ulicama, a posle nekoliko godina, kada stasaju kao vozači, odlaze.

Da naši ljudi u vožnji gradskim ulicama kao mladi ispeku zanat, pa onda posle nekoliko godina odu da voze kamione po inostranstvu, ne krije ni Drago Tošić, iz konzorcijuma privatnih prevoznika.

"Već godinu dana nam nedostaju vozači", kaže Tošić.

"Od početka godine otišlo ih je oko 130. Na sve načine pokušavamo da ih zadržimo, ali zbog niske cene rada to ne uspevamo. Zato smo i poslali zahtev gradu da koriguje cenu rada, kako bismo mogli da im povećamo plate. Odlazak vozača svih starosnih doba ozbiljan je problem i ako se nešto ne promeni, ne znam kako će prevoz funkcionisati. Sada imamo 2,7 šofera po vozilu. Najveći nam je problem što primimo mlade, oformimo ih kao vozače, a oni onda odu. Istina, odlaze i oni stariji, iskusniji", dodaje on.

Odlazak vozača autobusa problem je i u SP "Lasta", a kako tvrde iz ovog preduzeća, poslednjih meseci odliv stagnira.

"Vozača uvek nedostaje, jer kada imamo više vozača za jedno vozilo, možemo da napravimo izbor koga ćemo da pošaljemo na neku liniju", kažu iz "Laste".

"Trenutno imamo dva do tri vozača po liniji na međugradskom saobraćaju, a u međunarodnoj posadi od četvoro do šestoro ljudi. Problem je što platna moć prevoznika u Srbiji nije kao u Evropi, a istina je da i privatne kompanije za kamionski prevoz plaćaju mnogo više", dodaju.

Iz "Laste" navode da je plata šofera ispod republičkog proseka, ali da sa dodatnim satima dostigne taj prosek.

Vožnja u gradskom saobraćaju je najteži režim rada vozača. Putnici stalno ulaze i izlaze, a oni moraju da vode računa o njima. U saobraćaju učestvuju automobili, biciklisti, pešači koji često pretrčavaju ulicu. Ujedno, vožnja stani-kreni je najteža. Manjak radne snage veliki je problem i za bezbednost u saobraćaju.

Kažnjavanje nesavesnih vozača ne donosi željeni rezultat, jer nema ko da ih zameni, upozoravaju iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: