Tajkuni ostali bez oranica

Nova Crnja državne njive posle licitacije ustupila na obradu mladim poljoprivrednicima. Oko 2.600 hektara zemlje ravnomerno raspodeljeno na 120 proizvođača

Izvor: B92

Subota, 21.10.2017.

14:34

Tajkuni ostali bez oranica
(Foto: Thinkstock)

Umesto trojice tajkuna koji su se godinama bogatili obrađajući oko 2.600 hektara državnih oranica u srednjobanatskoj pograničnoj opštini Nova Crnja, sada istu zemlju radi 120 mladih poljoprivrednika, pišu Večernje novosti.

To ih je zadržalo na selu i obezbedilo egzistenciju za njihove porodice.

"Upravo smo održali licitaciju za zakup državnog zemljišta za narednu sezonu. Dosledno primenjujemo recept koji smo sami utvrdili pre nekoliko godina, a koji se potom našao u zakonu. Dogovorili smo se da oranice prioritetno pripadnu onima koji ovde žive od zemlje, a ne agrobiznismenima i šićardžijama sa strane", kaže Pera Milankov, predsednik opštine Nova Crnja.

Sva zemlja izdata je u prvom krugu i po početnoj ceni. U proseku, po 28.000 dinara za hektar, što ovde ocenjuju realnim.

"Živim od poljoprivrede, školujem dvoje dece. Zakup 20 hektara državnih oranica zato mi mnogo znači, posebno što ću moći da unapredim stočarsku proizvodnju", ističe Zoran Stančić iz Vojvode Stepe, dok njegov mladi komšija Risto Klać navodi da su zakup i podsticaji za proizvodnju od lokalne samouprave opredelili njegovu petočlanu familiju da ostane na selu.

"Državna zemlja najveća je fabrika u opštini i donosi najveći prihod našem budžetu", naglašava predsednik Milankov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: