Prodavali za 2.000 EUR, sada cena spala i na 700

Nakon letošnje krize s otkupom smilja u istočnoj Hercegovini, mnogi proizvođači su zbog niske cene od 1,3 KM sve što su proizveli dali na preradu.

Izvor: Nezavisne novine

Četvrtak, 19.10.2017.

08:12

Prodavali za 2.000 EUR, sada cena spala i na 700
Foto: Thinkstock

Veliki proizvođači nisu uspeli da prodaju ni polovinu proizvedenog.

Iako su ovogodišnje otkupne cene ulja takođe dosta niske, pa su sa ranijih preko 2.000 evra za litar spale na 700 do 1.200 evra, trebinjske destilerije i smiljari ulje koje su proizveli ne žele dati u bescenje, te pregovaraju s kupcima.

"Najžalosnije je što cene ulja na svetskom tržištu nisu ovako drastično pale, već su neki proizvođači koji su proizveli litar ili nekolika litra ulja prodavali ih jeftinije zbog sitne zarade i doveli do nezavidne situacije i velike proizvođače kojima se nije isplatilo da otkupljuju sirovinu po nekadašnjih 3,5 do pet maraka po kilogramu, tako da sada imamo situaciju da je dosta ulja na lagerima, ali smatram da će se ono ipak prodati i da ga treba držati na pristojnoj ceni, ali u tome očekujemo i pomoć države", kaže direktor Destilerije eteričnih ulja "Svitavac" kod Trebinja Miodrag Asanović.

On kaže da je lošoj sezoni doprinela i sušna godina, pa je sa sopstvenih nasada od oko tri hektara, umesto 25 do 30 tona smilja, ubrao svega šest do sedam tona, ali je i otkupljivao, pa je od svih destilata uspeo prodati trećinu, dok za ostatak pregovara.

U Centru za gazdovanje kršom Trebinje, koji su na sopstvenom zemljištu zasadili 2,4 hektara smilja, kažu da su proizveli 15 litara ulja, ali još ništa nisu uspeli prodati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: