Šah-mat Erbasa, Boing podvijenog repa

Evropski avio-gigant Erbas preuzima deo u projektu proizvodnje uskotrupnih aviona C-serije, čime je Boingu zadat i te kako veliki udarac.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

08:21

Šah-mat Erbasa, Boing podvijenog repa
Foto: Epa/P. Pigeyre/airbus handout

Ovim potezom Bombardije je dobio jakog saveznika u trgovinskom sporu s američkim Boingom, koji je šokirao kako Kanadu, tako i Britaniju.

Kako je saopšteno, Erbas je besplatno preuzeo nešto malo više od 50 odsto udela u kompaniji koja proizvodi i prodaje te avione.

Međutim, Erbas će C seriju sada da proizvodi u fabrici u Alabami, što znači da njihova prodaja na američkom tržištu neće biti carinjena. A to je dramatičan obrt u sporu s Boingom.

Jer, ako se sećate, američkom proizvođaču usvojena je žalba da Bombardije dobija te državne subvencije, pa se time narušava tržišna utakmica. Prigovor je prvenstveno ciljao na Bombardijeovu prodaju 75 aviona C serije kompaniji Delta erlajns.

Zbog toga su američke vlasti uvele carinu na avione Bombardijea od čak 300 odsto. Tako da se čini da je ovo Erbasov šah-mat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: