CG odbila Agrokor: Ne na našoj teritoriji

Privredni sud Crne Gore odbio je zahtev Agrokora da na crnogorskoj teritoriji bude priznata vanredna uprava.

Izvor: Tanjug

Utorak, 17.10.2017.

18:48

CG odbila Agrokor: Ne na našoj teritoriji
Foto: Thinkstock

To, kako je ocenjeno, nije u skladu sa odredbama crnogorskog zakona o stečaju.

Rešenjem suda koje je doneto juče, a u koje su Dnevne novine imale uvid, odbijen je i zahtev da se kao strani predstavnik prizna upravnik Ante Ramljak, te da se zabrani pokretanje novih i nastavak započetih sudskih postupaka.

Nisu prihvaćeni ni zahtevi koji se odnose na zabranu prinudnog izvršenja i prenosa i drugog raspolaganja imovinom Agrokora i njegovih povezanih i zavisnih privrednih društava.

"“Sud je odbio zahtev da se zabrani prinudno izvršenje nad udelima koje Agrokor koncern ima u privrednim društvima u Crnoj Gori, i to Ledo Podgorica i Super kartica Podgorica, i odbio je da se imovina ovih društava poveri na upravljanje i prodaju stranom predstavniku Antu Ramljaku"”, rečeno je Dnevnim novinama u Privrednom sudu.

Postupak vanredne uprave koji je otvoren nad Agrokorom u aprilu ove godine, shodno odgovarajućem zakonu Republike Hrvatske, nije, kako je ocenio Privredni sud, strani postupak koji se može priznati u Crnoj Gori.

"“Nisu ispunjeni uslovi za priznanje stranog postupka u skladu sa odredbama koje se odnose na međunarodni stečaj koji je uređen Zakonom o stečaju Crne Gore. Da bi se priznao strani postupak u Crnoj Gori, zakon, između ostalog, predviđa da taj postupak mora imati za cilj kolektivno namirenje poverilaca putem reorganizacije, bankrota ili likvidacije i da se sprovodi u stranoj državi u skladu sa propisom kojim se uređuje insolventnost"”, navodi se u rešenju koje potpisuje predsednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Kako se dodaje, postupak vanredne uprave nema za cilj kolektivno namirenje poverilaca, što je osnovni cilj stečajnog postupka u skladu sa Zakonom o stečaju Crne Gore i Stečajnim zakonom Hrvatske, već zaštitu i održavanje privredne, socijalne i finansijske stabilnosti Hrvatske, tačnije održivost poslovanja određenih privrednih društava.

“"Postupak vanredne uprave je u konkretnom podređen interesu države Hrvatske, odnosno sprovodi se da bi se zaštitili interesi države, a ne interesi poverilaca, što je u suprotnosti sa osnovnim načelima Zakona o stečaju Crne Gore, jer se na taj način krši jednakost, odnosno načelo jednakog tretmana poverilaca"”, piše u rešenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: