"Kontrola bolovanja u Železari? Vlada nema pravo"

Rodoljub Šabić saopštio je da Vlada Srbije nema zakonska ovlašćenja da sprovodi aktivnosti i dogovara "mehazme kontrole bolovanja" u smederevskoj Železari.

Izvor: Beta

Petak, 13.10.2017.

10:18

Foto: Tanjug, arhiva

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je 5. oktobra pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i u Ministarstvu zdravlja, povodom vesti objavljenoj na sajtu Ministarstva za rad da su ministri dogovorili sa ambasadorom Kine u Srbiji i direktorom smederevske Železare mehanizam kontrole bolovanja, objavljeno je na sajtu Poverenika.

Kako je tada objavilo Ministarstvo za rad, reč je o "pilot projektu", koji će, ukoliko bude dao dobre rezultate, biti opšte primenjivan.

"Što se kontrole bolovanja tiče, u slučaju sumnje u zloupotrebu prava na bolovanje, poslodavci imaju pravo da koriste mehanizme utvrđene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Međutim, tim mehanizmi ne predviđaju nikakva ovlašćenja i aktivnosti Vlade ili ministarstava", istakao je Poverenik.

On je ocenio da bi ideja da bi se te aktivnosti mogle zasnivati na nekakvim "pilot projektima" i "mehanizmima kontrole bolovanja" dogovorenim sa bilo kim, bila bi izraz pogrešnog "diletantskog" tumačenja zakona ili nečeg goreg.

Prema oceni Poverenika, upuštanje u takve aktivnosti dovelo bi do kršenja više zakona, masovnog kršenja prava građana i samim tim izvršenja velikog broja kažnjivih prekršaja, čak i krivičnih dela.

Poverenik je naveo da je od oba ministarstva zatražio da se u roku od tri dana izjasne o tome šta "pilot projekat" kao i "dogovoreni mehanizam kontrole bolovanja" podrazumevaju, koji je pravni osnov za navedenu obradu podataka o ličnosti, kao i o nizu drugih relevantih pitanja.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, iako kreator navedenih vesti, u ostavljenom roku nije dalo nikakvo izjašnjenje, dok je Ministarstvo zdravlja odgoorilo da ono ne stoji iza vesti o vanrednoj kontroli bolovanja, te da ministar zdravlja niti Ministarstvo, nisu davali nikakve izjave s tim u vezi, niti dostavljali medijima saopštenja u vezi s tim pitanjem.

Poverenik upozorava da zdravstveni podaci spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka, čija se zaštita osim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti dodatno jemči i Zakonom o pravima pacijenata.

"Organi vlasti su u obavezi da se uzdrže od bilo kakvih aktivnosti koje podrazumevaju obradu ovih podataka na način van onog koji je izričito predvijen i uredjen važećim zakonom", navodi Poverenik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: