Rast je "suludo snažan", već treba 80.000 radnika

Privredni rast u Švedskoj mogao bi da zaustavi nedostatak radne snage, upozoravaju analitičari.

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 13.10.2017.

09:07

Rast je
Foto: Thinkstock

Situaciju nije uspeo da poboljša ni migrantski talas koji je pre dve godine zapljusnuo zemlju.

Istraživanje iz juna Konfederacije švedskih preduzetnika s članstvom više od 60.000 kompanija pokazuje kako je 75 odsto kompanija koje su zapošljavale imalo problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata.

“Nedostatak radnika trenutno je vrlo veliki i u mnogim je područjima postao akutan”, ističe za Blumberg Torbjorn Halldin, ekonomista tog udruženja. Prema podacima tamošnje “berze rada”, broj oglasa za posao po nezaposlenom trenutno je najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage.

Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvenoj nezi. Jedini sektori u kojima radnika ima dovoljno jesu administracija i pravo, zatim prodaja i marketing, te mediji i dizajn. Samo u avgustu ostalo je nepopunjeno 78.000 konkursa za posao, devet odsto više nego godinu ranije te čak 41 odsto više nego pre dve godine.

Golem broj slobodnih radnih mesta rezultat je ekonomskog rasta koji su analitičari banke Nordea nedavno opisali kao “suludo snažan” i daleko iznad potencijala švedske ekonomije. Službeni statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom tromesečju porastao 1,7 odsto, a na godišnjem nivou četiri odsto.

Vlada procenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi tri odsto, a iduće će usporiti na 2,5 procenata. Centralna banka Riksbank takođe tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim veštinama problem za ekonomiju ističući kako je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao i pre finansijske krize 2008. godine. Ali broj otvorenih radnih mesta u tom se razdoblju udvostručio.

Zavod za zapošljavanje Arbetsförmedlingen predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa sedam odsto na 6,6 odsto, a iduće blago porasti na 6,7 procenata. Ukupno gledajući, bez posla je više od 300.000 stanovnika. No, stopa nezaposlenosti među osobama rođenima u Švedskoj iznosi svega 3,9 odsto - najmanje u 10 godina - dok među strancima iznosi 22 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: