Opet šamar Nemcima: Ovo je gore od Bregzita

Politička nestabilnost nakon referenduma u Kataloniji preti privredi.

Izvor: Deutsche Welle

Četvrtak, 12.10.2017.

12:32

Opet šamar Nemcima: Ovo je gore od Bregzita
(Foto: Getty images)

Ni nemački investitori nisu ostali neokrznuti, jer Katalonija je za Nemačku privredno najznačajnija španska pokrajina.

"Situacija u Španiji zadaje brige nemačkim firmama“, potvrđuje Holger Bingman, predsednik saveznog nemačkog Udruženja za trgovinu na veliko, spoljnu trgovinu i usluge (BGA). On podseća da je Katalonija jedna od najjačih privrednih regija Španije i da zbog svoje pozicije na Sredozemnom moru i blizine francuske granice igra veliku ulogu u trgovinskoj razmeni Španije.

Velika pravna nesigurnost

Isto mišljenje zastupa i Folker Trajer, šef Odeljenja za spoljnu trgovinu Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK): "Politička nestabilnost neposredno ugrožava privredni razvoj“. Trajer ukazuje da se Španija nedavno oporavila od duboke privredne i strukturalne krize. "Neizvesnost koja visi u vazduhu oko toga da li će Katalonija i dalje da bude deo Španije, odnosno Evropske unije, uliva nesigurnost i nemačkim firmama.“ Na nekakvu dodatnu eskalaciju, kompanije bi reagovale povlačenjem investicija, a u slučaju otcepljenja – preti velika pravna nesigurnost.

"Kada firme strahuju od nekakvog dugoročnog mutnog i pravno neregulisanog stanja, onda one to mesto napuštaju“, prenosi nemački "Špigl“ izjavu ekonomiste Ekarta Verca, koordinatora Centra za međunarodne odnose iz Barselone. "To može da ide veoma brzo“, kaže za isti list Albreht Peters, predsednik udruženja investitora sa nemačkog govornog područja sa sedištem u Barseloni: "Privreda već trpi zbog pravne nesigurnosti, nakon referenduma mi hodamo po nepoznatom terenu“.

Najdalje je otišao jedan portparol "Simensa“, koji ocenjuje da je ovo što se dešava "još teže od ’Bregzita’, jer se ništa ne zna“.

"Potrebno nam je stabilno okruženje“

SEAT, Folksvagenova ćerka-firma, ima sedište u Martorelu i zapošljava više od 4.500 radnika u tri proizvodna pogona – u gradu Barseloni, u Pratu de Ljobregatu i Martorelu. Godišnje se u Martorelu proizvode više od 449.000 vozila marke SEAT i Audi (Q3), a 80 odsto tih automobila izvozi se u više od 80 zemalja. Ta firma je dakle jedna od najvažnijih, kako u Kataloniji, tako i u Španiji.

U odgovoru na pitanje DW, SEAT navodi da je kompanija "duboko ukorenjena u Barseloni, Kataloniji i Španiji“ i da je to "međunarodna kompanija sa globalnom vizijom“. "Potrebno nam je stabilno političko okruženje, kako bismo nastavili da ulažemo u poslove i ekonomski rast“. SEAT veoma pažljivo prati razvoj situacije. "Moguće promene nećemo da komentarišemo.“

Razmena vredna milijarde

Katalonija je za Nemačku privredno najznačajnija španska pokrajina. Prema podacima regionalne vlade, nešto manje od hiljadu nemačkih firmi ima ekspoziture u toj regiji na severu Španije. Inače, u čitavoj Španiji posluje oko 1.600 nemačkih firmi. Najjače firme sa ekspoziturama u Španiji su Folksvagen, koncern Bajer i BASF, kao i lanac supermarketa Lidl. Istovremeno, više od 400 katalonskih preduzeća ima svoja predstavništva u Nemačkoj – od proizvođača pića Freixenet, do turističkog koncerna Grupo Hotusa.

Nemačke firme investirale su u Kataloniju milijarde. Godine 2013. zabeleženo je skoro 900 miliona evra investicija, najviše u farmaceutsku industriju. Godinu dana kasnije još 200 miliona, a 2015. čak više od pola milijarde evra, od čega je skoro jedna trećina otpala na prehrambene proizvode, a 16 odsto na farmaceutsku industriju.

Nemačka je tokom 2015. izvezla robu u Kataloniju u vrednosti oko od 14 milijardi evra, što je 40 odsto ukupnog nemačkog izvoza u Španiju. Posebno su bila tražena vozila.

Sa druge strane, oko 12 odsto katalonskog izvoza otpada na Nemačku, što odgovara vrednosti robe od peko 7,5 milijardi evra. Samo Francuska kupuje više nemačkih proizvoda. Region Katalonije isporučuje Nemačkoj automobile – 39 odsto, mašine i elektromaterijal – 6,5, kao i proizvode od plastike – 6,3 odsto. Oko 2 700 katalonskih firmi redovno izvozi u Nemačku.

Posledice moguće nezavisnosti

Nezavisnost Katalonije od Španije po svoj prilici bi vodilo istupanju i iz Evropske unije. Regionu bi tako bio onemogućen pristup evropskom tržištu, a ono ima brojne prednosti za kompanije: oslobađanje od carina, kao i sloboda kretanja unutar EU. Firmama prete i dodatni birokratski nameti i troškovi. Koliko bi to ozbiljno pogodilo firme – znalo bi se tek nakon što bi se utvrdili odnosi sa Katalonijom.

I povrh svega, katalonski sindikati pozivaju na generalni štrajk. To dodatno parališe privredni život u regionu. Ipak, nemačke firme ne beleže veće gubitke. Za sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: