Nemci bez premca, ne pamte ovakav skok

Nemačka industrijska proizvodnja ostvarila je u avgustu 2017. najsnažniji mesečni rast u više od šest godina, pokazali su podaci Ministarstva ekonomije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.10.2017.

16:03

Nemci bez premca, ne pamte ovakav skok
Foto: Getty images

Fabrička proizvodnja, građevinarstvo i energetski sektor su zajedno zabeležili rast od 2,6 odsto u posmatranom mesecu, nakon blagog slabljenja u julu od 0,1 posto, prenosi agencija Rojters.

To je najviši mesečni skok od jula 2011. godine, koji je nadmašio očekivanja analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 0,7 odsto.

Proizvodnja u fabrikama je povećana za 3,2 odsto, najviše od marta 2010. godine, pošto su fabrike u avgustu proizvele više intermedijarnih proizvoda, kapitalnih dobara i robe široke potrošnje. Proizvodnja električne energije je takođe porasla za 1,7 odsto, dok je građevinska aktivnost opala za 1,2 posto.

Proizvođači automobila i drugih vozila bili su glavni pokretač rasta, kažu iz ministarstva, ukazujući da je u tom sektoru zabeležen skok od 10,8 procenata.

U saopštenju se dodaje da je industrijska proizvodnja uhvatila zamajac od početka godine, zahvaljujući "povoljnoj poslovnoj klimi i pozitivnom trendu narudžbina, što upućuje na pretpostvke o nastavku dobre industrijske konjunkture".

Krajem prošle nedelje, nemačka statistička agencija Destatis izvestila je o povećanju novih industrijskih narudžbina u avgustu od 3,6 posto, najsnažnijem od kraja prošle godine. Motor rasta bila je inostrana tražnja koja je na mesečnom nivou skočila za 4,3 odsto, podstaknuta rastom narudžbina iz zemalja van evrozone od 7,7 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: