Radnicima Galenike možda i 500€ po godini staža?

U sindikatu procenjuju da će se postupak prodaje nastaviti licitacijom, a ako samo jedna to učini, biće proglašena pobednikom i s njom će država ući u pregovore

Izvor: Danas

Subota, 07.10.2017.

16:54

Radnicima Galenike možda i 500€ po godini staža?
(Foto: Thinkstock)

Do 12. oktobra jedine dve kompanije koje su dostavile ponudu na tenderu za otkup 93,7% kapitala Galenike trebalo bi da isprave nedostatke iz prijavne dokumentacije, nakon čega bi do kraja naredne nedelje moglo da se pređe na otvaranje finansijskog dela u ovom poslu.

Ukoliko obe, i švajcarski Amicus i brazilski EMS uspeju da isprave manjkavosti, u sindikatu procenjuju da će se postupak prodaje nadalje nastaviti licitacijom, a ako samo jedna to učini, biće proglašena pobednikom i sa njom će država ući u pregovore – objašnjava za Danas Zoran Pantelić, predsednik UGS Nezavisnost u Galenici.

On nije komentarisao saznanje Danasa da je jedan od potencijalnih kupaca u ponudi predvideo za 50% veći iznos socijalnog programa, odnosno umesto da državni deo od 200 EUR dopuni sa još toliko, predvideo je da udeo budućeg vlasnika bude još 300, pa bi ukupan iznos za viškove zaposlenih bio 500 EUR po godini staža.

Pantelić kaže da su takve informacije verovatno poznate ministarstvu i poslovodstvu, ali da oni sindikatima kažu daleko manje nego što sami znaju.

"U ministarstvu nam je obećano da će pre sklapanja ugovora sa novim vlasnikom rešiti problem zaostalih dugova radnicima po kolektivnom ugovoru i za neke neuplaćene doprinose. Ne bi bilo dobro da se taj teret prebaci na kupca i da umesto pregovora koji će trasirati saradnju ubuduće, pregovaramo oko starih problema", ističe Pantelić.

On podseća i da je pre raspisivanja tendera, sindikat fabrike prihvatio da organizuje prijavljivanje radnika za dobrovoljni odlazak po socijalnom programu, za koji se opredelilo oko 250 ljudi.

"Novog vlasnika fabrika će dočekati sa 1.150 zaposlenih. Za socijalni program koji smo sami sproveli, uspeli smo da obezbedimo 400EUR po godini staža, i to je država dala 200 koliko je određeno zakonom, a mi smo u pregovorima uspeli da se izborimo da još toliko doda kupac, što je dogovor postignut pre raspisivanja tendera i sa čim su učesnici bili upoznati. Ipak, ministarstvo smatra, iz dosadašnjih razgovora sa zainteresovanim učesnicima, da njima odgovara fabrika sa oko 900 zaposlenih, pa verujem da će pobednik po preuzimanju utvrditi tehnološke viškove oko čije otpremnine će ići pregovori sa sindikatima", zaključuje sindikalni lider Galenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: