VW besni, sprema osvetu "jeftinoj Škodi"

Sukob na liniji Folksvagen - Škoda, zbog tržišnog uspeha češkog proizvođača automobila, naterao je i češkog premijera na hitnu reakciju.

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 06.10.2017.

09:25

VW besni, sprema osvetu
Foto: Getty images

Kako saznaje Rojters pozivajući se na upućene izvore unutar VW-a, menadžment i sindikati pripremaju plan kojim će značajno smanjiti profitabilnost kompanije koja je u njihovom vlasništvu već 26 godina.

U VW-u ciljaju na dva elementa koji su, po njihovu mišljenju, presudni za češki uspeh - kombinovanje proverene nemačke tehnologije s jeftinom radnom snagom.

Stoga će Škoda ubuduće plaćati više iznose za VW-ove motore, menjače i platformu MQB koje ugrađuje u svoje modele.

Moćni VW-ovi sindikati koji u nadzornom odboru kompanije drže polovinu mesta zatražili su i da se do Škodine proizvodnje iz Češke preseli u VW-ove nemačke fabrike čiji kapaciteti nisu dovoljno iskorišćeni.

Naime, proizvodnja modela Pasat i Golf opada, pa sindikati na taj način žele da zaštite radna mesta. Prema procenama Škodinih sindikalaca, selidba dela proizvodnje mogla bi da ukine do 2.000 radnih mesta u fabrici u Mladoj Boleslavi.

Drugi front predvodi šef VW brenda Herbert Diess koji namerava da zaštiti buduće modele te fabrike od direktne konkurencije jeftinijih Škodinih automobila.

Rojtersovi izvori ističu kako je na nedavnom sastanku Uprave Diess pozvao na veću diferencijaciju VW-ovih i Škodinih modela i klijentele kojoj se obraćaju, posebno u električnim automobilima od koje nemačka kompanija mnogo očekuje.

Da su tvrdnje izvora tačne indirektno je potvrdio i VW-ov predstavnik koji je istakao kako se razmatra buduće pozicioniranje brendova unutar grupe, ali da razgovori i dalje traju.

Po svemu sudeći, nemačko-češke tenzije eskaliraće na sastanku šefova kompanije 17. novembra kada je na dnevnom redu odobravanje godišnjih investicionih planova za 2018. za sve brendove unutar grupe.

Nemačka namera da naškodi Škodi očekivano je izazvala reakcije na najvišem političkom nivou. Nakon medijskih objava kancelarija premijera Bohuslava Sobotke saopštila je kako je prvi čovek vlade zatražio sastanak sa Škodinom Upravom i sindikatima radi pojašnjenja.

“Vlada će tražiti garancije da će se investicioni planovi izvršiti i da se proizvodnja neće seliti izvan zemlje”, stoji u saopštenju. O Škodinom značaju za Češku gotovo je nepotrebno trošiti reči. S lanjskih 1,12 miliona prodatih vozila kompanija je najveći tamošnji izvoznik s prihodima od 13,5 milijardi dolara.

Fabrika novca

Škoda je trenutno unutar VW-ove grupe prava fabrika novca. U poslednje tri godine operativna dobit ovog proizvođača automobila udvostručila se na lanjskih 1,2 milijarde evra, a marža je skočila na 8,7 odsto.

Time je Škoda postala profitabilnija od luksuznog Audija, iskočivši unutar grupe na drugo mesto, odmah iza Poršea. S druge strane, VW i dalje, globalno gledajući, prodaje više automobila od Škode, ali sporije raste u Evropi. Kako mu je lani dobit pala za trećinu, marža se smanjila na svega 1,8 odsto.

Neosporno je da Škoda svoju profitabilnost može zahvaliti značajno nižim troškovima radne snage. Prema statističkim podacima, prosečna satnica u proizvodnom sektoru Češke iznosi 10,10 evra dok se u Nemačkoj penje na 38,70 evra. Međutim, pitanje je da li se u VW-u kipte od besa jer automobilistički novinari sve češće Škodine modele ocenjuju bolje na uporedivim testovima od VW-ovih perjanica.

Iz Češke poručuju kako je najava “bratoubilačkog rata” potpuno besmislena.

“Mi uglavnom privlačimo kupce izvan VW grupe i to je naša misija”, kazao je Škodin čelnik Bernhard Maier.

Deo VW-ovih menadžera takođe smatra da je sukob nepotreban.

Umesto da usmerimo napore za bitku s Teslom, mi polažemo temelj uzaludnom internom sukobu”, izjavio je jedan menadžer koji je želeo da ostane anoniman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: