Josi Vardi za B92: Fale vam četiri stvari

Na DLD festivalu je bilo prilično vruće, ali ko god je jurio Josija Vardija bio je neumoran.

Izvor: B92

Sreda, 20.09.2017.

18:02

Josi Vardi za B92: Fale vam četiri stvari
(Foto: Getty images)

Cenjen, poznat, uticajan i pre svega duhovit čovek trudio se da odgovori na sva pitanja koja su mu postavljali kolege, prijatelji, investitori, početnici, mladi startapovci... Ona novinarska je vešto, iskusno izbegavao.

Izrael želi da bude i jeste već startap nacija, ali pored onih koji rano ulaze u svet preduzetništva, veliku ulogu u razvoju tamošnjeg ekosistema imaju zreliji i iskusniji mentori, poput Josija Vardija (75).

Kao vuk investitor, poznat je i van granica njegove zemlje. U poslednjih 48 godina uložio je u skoro 90 kompanija koje su danas uspešni tehnološki zmajevi.

Vardija znaju po specifičnoj caki, odnosno po strategiji da ulaže samo u projekte koji su još u ranoj fazi, i radi to već četrdesetak godina. Jedan od najboljih prijatelja mu je Ron Huldai, o kome smo već pisali. U akciji, može se reći da su neobičan par. Zbog njih, kunu se u Tel Avivu, velikim delom je taj grad ono što danas jeste.
Foto: B92
Vardi je poznat i kao duhovit čovek, koji obožava da priča viceve o stranim zemljama i da novinare zbuni unakrsnim pitanjima. U to smo imali priliku i da se uverimo.

Pored toga što voli da zbija šale, interesuje se za ideje i u drugim zemljama, čuvena su i njegova predavanja.

S obzirom na njegovo decenijsko iskustvo, pitali smo ga da li postoji jedna ključna karakteristika koju imaju svi uspešni strartapovi: "Pitali ste me za jednu...daću vam više od jedne. Prvo, trebalo bi da se shvati da je to kombinacija više faktora. Mislim da je najvažnija karakteristika, odnosno prva - talenat. Ako imate talentovane ljude, na dobroj ste početnoj tački. Drugo, morate imati jasno osmišljen plan. Ne nužno finansije, već finansijsku disciplinu, zatim dobro poznavanje proizvoda (šta je to što nudite, kome, čemu i zašto) i potrebe potrošača. Sa ove četiri komponente imate realne šanse da imate uspešan startap“, rekao je Vardi za B92 Biz.

Onda dodaje: "I najvažnije – sreća. Više sreće znači da vam treba svega ostalog manje“.

Na pitanje šta je to što bi naša država trebalo da uradi da bi podržala razvoj startapa kaže:

"Uloga vlade, koja ne mora biti na prvi pogled očigledna, jeste da mora da napravi ekosistem. Da ohrabri ljude da se međusobno sastaju, da obezbedi mitapove, hakatone, konferencije, da mogu ljudi da se spoje. Da im omogući da pomognu jedni drugima i da mogu da podele znanje“, priča Vardi.
Vardi gura investitore u arenu (Foto: B92)
On je jedan od onih koji je pokrenuo DLD sajam inovacija i evo, i dan-danas ima još nešto da kaže, podeli još neki savet, napravi atmosferu tako što najpoželjnije investitore obuče u zaštitne prsluke i pusti u masu gladnih šanse, govorom podigne sve na noge, pomene sve potencijalne supruge i uvek dobije aplauz.

"Treba da radite na tome da napravite sistem koji će uspešne zadržati u zemlji. Ako svako pametan ode iz zemlje, ko će da ostane?“, pita se on.

Vardi kaže da je tačno da je podrška države važna, ali da ima nešto i u ljudima:

"Kad ste bili dete, majka vam je verovatno govorila: ’Ako ne pojedeš sve, ubiću te!’. Meni je moja govorila: ’Ako ne pojedeš sve, ubiću se!’ Tako smo vaspitani, moja odgovornost je da pomognem svakome ko me pita za pomoć. Takav smo narod“, kaže Vardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: