Definitivno bez vinjeta u Srbiji - ne isplati se

Mnogi vozači priželjkuju vinjete i na srpskim drumovima, ali ovaj vid plaćanja putarine neće zaživeti u bliskoj budućnosti.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 18.09.2017.

08:09

Definitivno bez vinjeta u Srbiji - ne isplati se
Foto: Tanjug, arhiva

U Nacrtu zakona o putevima, čija je javna rasprava počela pre nekoliko dana, predloženo je da se putarina plaća u iznosu koji se utvrđuje u zavisnosti od kategorije vozila i dužine pređene deonice javnog puta, što znači po pređenom kilometru.

U "Putevima Srbije" kažu da se Srbija strateški opredelila za taj način plaćanja jer se, prema važećim propisima EU, smatra najpravednijim sistemom naplate putarine, pošto korisnik auto-puta plaća za pređeni broj kilometara, pišu Večernje novosti.

“Korišćenje vinjeta je pogodnije za vozače koji svakodnevno koriste auto-put, dok je za one koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji”, tvrde u "Putevima".

“Kao prednost vinjeta nad drugim sistemima naplate putarine često se navodi vožnja auto-putevima bez zaustavljanja. Korisnici srpskih auto-puteva od 2007. godine imaju mogućnost upotrebe elektronske naplate putarine, odnosno beskontaktnog plaćanja putarine TAG uređajem. Ovaj sistem plaćanja putarine omogućava prolazak vozila kroz naplatne stanice bez zaustavljanja”, dodaju.

U "Putevima" ističu i da prihod koji se ostvaruje naplatom putarine putem vinjeta nije dovoljan za kvalitetno održavanje auto-puteva, već su potrebne dodatne subvencije države za tu namenu. Iz tog razloga, kako kažu, većina država koje primenjuju sistem naplate putarine putem vinjeta ima dodatne takse za teretna vozila, magistralne puteve, korišćenje tunela, mostova, ekološke takse i slično.

“Uporedna analiza efekata sistema naplate putarine u evropskim zemljama koje su se opredelile za vinjete, ukazala je na njihovu neisplativost”, kažu u "Putevima".

“Najbolji primer za to je Slovenija, koja je 2008. godine uvela vinjete za putnička vozila. Da bi one bile isplative državi, morale su da važe najmanje šest meseci, što je uticalo na to da cena bude veoma visoka, a to je za posledicu imalo činjenicu da su se vozači radije opredeljivali za lokalne puteve. Te godine je Slovenija zabeležila najmanji tranzit vozila i izgubila milione evra. U zemljama koje koriste sistem vinjeta, kao što su Slovenija, Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Poljska, za vozila nosivosti preko tri i po tone ne važe vinjete, već se putarina za ta vozila naplaćuje posebno prema pređenom kilometru”, navode u tom javnom preduzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

163 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: