Povećanje plaća država; Drakulić: To je bio uslov

Predsednik Kluba „Privrednik” Zoran Drakulić kaže da je uslov da poslodavci prihvate povećanje minimalca bilo poresko rasterećenje.

Izvor: Politika

Petak, 15.09.2017.

12:23

Povećanje plaća država; Drakulić: To je bio uslov
Foto: Tanjug, arhiva

“Prihvatili smo predlog sindikata da se minimalac poveća sa 130 na 143 dinara po satu, ali pod uslovom da dobijemo neka poreska rasterećenja. U ovom slučaju, razmatra se da se taj trošak kompenzuje preko povećanja neoporezivog dela zarade”, kaže Drakulić za Politiku.

Na pitanje zar taj novac ne bi trebalo da pripadne zaposlenom, Drakulić odgovara da se bruto plata radnika neće promeniti i da je zarada stvar između radnika i poslodavca.

Minimalac će sa 130 dinara biti povećan na 143 dinara, ali taj trošak neće platiti poslodavci, jer će ih država rasteretiti i smanjiti poreske namete.

Sa MMF-om će se razmatrati mogućnost da se neoporezivi deo zarade, koji trenutno iznosi 11.790 dinara, poveća za 2.200 dinara. Trošak poreskog rasterećenja preuzeće država i to će je koštati četiri do pet milijardi dinara.

Za zaposlene koji u ugovoru o radu imaju dogovorenu bruto zaradu sa povećanjem neoporezivog dela zarade trebalo bi da se poveća i njihova neto plata, odnosno, da im mesečne uplate na tekućem računu budu veće.

Međutim, kako sada stvari stoje, većina poslodavaca taj iznos će zadržati za sebe. Tačnije trošak koji će im se pojaviti po osnovu povećanja minimalne cene rada apsorbovaće tako što će imati manje rashode po osnovu ovog poreskog rasterećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: