Čemu terminal kad Amerikanci nemaju gasa za nas

Amerika nema dovoljno tečnog prirodnog gasa koji bi tankerima dopremila do Evrope pa je pitanje kome se isplati da gradi skupe terminale, ako sirovine nema

Izvor: Politika

Četvrtak, 14.09.2017.

12:42

Čemu terminal kad Amerikanci nemaju gasa za nas
(Foto: Thinkstock)

Vest da bi Srbija preko Grčke mogla da reši pitanje snabdevanja gasom, tako što bi imali petinu udela u gradnji terminala za tečni prirodni gas u luci Aleksandropolis, zvuči lepo, ali je teško izvodljiva, piše Politika u današnjem štampanom izdanju.

Iz jednog jedinog razloga što Amerikanci koji su pretendenti da ovaj tečni prirodni gas dovezu tankerima do Evrope, nemaju dovoljno ovog energenta. Odnosno, sve količine su unapred rasprodate, kaže Vojislav Vuletić, predsednik Udruženja za gas Srbije.

"Posebno je pitanje ko će dati novac za gradnju terminala, ako nema gasa. Primer su Poljska i Litvanija koje su sagradile nove terminale vredne po više milijardi dolara i do sada im je stigao po jedan tanker iz Amerike sa 750 miliona kubika gasa. I čemu onda cela tako skupa investicija", pita on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: