"Hrvatska prevara je neviđena, bez presedana"

Sberbanka će na sudu tražiti povraćaj duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanke Herman Gref rekavši da je Agrokorov slučaj prevara bez presedana

Izvor: Poslovni dnevnik

Četvrtak, 14.09.2017.

09:23

Foto: Thinkstock

Sberbanka planira da procesuira i revizora koji je potvrdio Agrokorove falsifikovane poslovne izveštaje skrivajući obaveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima, prenosi agencija Tas i drugi ruski mediji.

"Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne menja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne, pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovešćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prevaru", rekao je Gref.

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "odgovornosti privesti i revizorsku kompaniju koja je potvrdila lažne izveštaje".

Kaže kako je za to nužno nekoliko pravnih koraka i dokumenata, za što je potrebno određeno vreme te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slede, svedoče o tome da će se Sberbanka s slučajem Agrokor baviti detaljno.

"Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju sprovodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same kompanije. Putem suda vratićemo naš novac, ali to može da potraje", rekao je Gref.

Prema njegovim rečima, Sberbanka ne namerava da više finansira Agrokor.

"Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istakli hrvatskoj vladi. Čudno je što hrvatska vlada podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumemo koliko je novca potrebno za kompaniju i kakav je kvalitet upravljačkog kadra, kada ne razumemo koliko se učinkovito troši ovaj novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima ", dodao je šef Sberbanke.

Gref je rekao da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prevarom.

"Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obveza veće od milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj s kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja", rekao je Gref, a prenose ruski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: