Eksplodirao najveći fond na svetu: Neviđeno...

Norveški suvereni imovinski fond, koji je najveći na svetu, prvi put je dostigla vrednost od 1.000 milijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.09.2017.

14:40

Eksplodirao najveći fond na svetu: Neviđeno...
Foto: Thinkstock

Rast akcija na svetskim berzama i jačanje evra uvećali su njegovu imovinu.

Osnovan 1998. godine da bi se prihodi od nafte i gasa štedeli za buduće generacije, suvereni fond sada vredi kao 2,5 godišnja bruto domaća proizvoda Norveške, dok je prvobitno bilo predviđano da će 2020. dostići vrednost kao 1,3 godišnji BDP zemlje, prenosi agencija Rojters.

Prema podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, na veb-sajtu fonda je u 10:34 časova po Griniču prikazano da njegova vrednost iznosi 7,85 hiljada milijardi norveških kruna (1.000 milijardi dolara).

Fond, kojim upravlja jedan organizacioni deo norveške centralne banke, ulaže sav svoj novac u inostrane akcije, obveznice i nekretnine u 77 zemalja sveta.

Skoro dve trećine njegove imovine su na kraju drugog tromesečja činile akcije, koje predstavljaju vlasničke udele u oko 9.000 kompanija po osnovu kojih kontroliše preko 1,3 odsto svih akcija listiranih na berzama u svetu.

S druge strane, broj stanovnika Norveške od 5,3 miliona ljudi čini manje od 0,1 odsto svetske populacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: