Jedan zakon menja sve - donosi 100.000 radnika

Za uspeh mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u Srbiji potrebno je da institucije koje nisu komercijalne banke udju na finansijsko tržište.

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.09.2017.

09:21

Jedan zakon menja sve - donosi 100.000 radnika
Foto: USAID

To je moguće kroz donošenje zakona o nebankarskim finansijskim institucijama, izjavila je ekspert USAID Projekta za bolje uslove poslovanja (USAID BEP) Sandra Rodić.

"Istraživanje USAID BEP-a pokazuje da ako bi se u Srbiji osnovale samo mikrofinansijske institucije, u naredne četiri godine bi se u privredu unelo skoro 900 miliona evra i otvorilo 100.000 novih radnih mesta", kazala je Rodić novinarima tokom obilaska preduzeća "Daj daj" u Beogradu.

Ona je objasnila da USAID BEP i kampanja "Investicije za rast" ukazuju na potrebu postojanja alternativnih izvora finansiranja za brži razvoj MMSP.

"Država je prepoznala značaj ove inicijative, međutim dok ne postoji kritična masa sa strane tražnje, reforme će se jako sporo odvijati", kazala je Rodić.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, u saradnji sa Smart kolektivom, organizovao je posetu novinara socijalnim preduzetnicama i proizvođačima platnenih pelena od bambusa, kompaniji "Daj Daj".

Sonja Dakić iz preduzeća "Daj daj" rekla je da su vlasnici kompanije proizvodnju pokrenuli isključivo od svoje uštedjevine, ali da im je kasnije bio neophodan dodatni novac za finansiranje.

"Naše kolege u zemljama u okruženju imaju osim bankarskih kredita i usluge mikrofinansijskih institucija, kreditne unije i različite fondove koje pružaju i usluge savetovanja, što je malim preduzećima važno", istakla je Dakić.

Ona je dodala da je za preduzetnike važno da postoji veći izbor načina finansiranja, da bi ih birali u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

Direktor Smart kolektiva Neven Marinović rekao je da je socijalno preduzetništvo važno i za ekonomski razvoj, ali i za smanjenje socijalne isključenost i siromaštva.

"Neophodno je da se svi založimo da mogućnosti za finansiranje preduzeća postanu raznovrsnije i dostupnije i da nadjemo način da se ulaže u socijalna preduzeća", istakao je Marinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: