B92 u kolevci startapa: Stiže nova velika ideja

B92 je već nekoliko dana u Tel Avivu, gradu u kome je, kažu, rođen startap.

Izvor: B92

Sreda, 06.09.2017.

22:28

B92 u kolevci startapa: Stiže nova velika ideja
Foto:B92

Pratimo sajam inovacija DLD festival (Digital – Life – Design) i sve glasnije se čuje da će prva sledeća velika ideja u svet izaći iz Izraela.

Sajam je okupio brojne globalne delegacije, novinare, investitore i startapove. Srbija takođe ima svog predstavnika. Cela nedelja je u znaku DLD, pa iako niste lovac na dobre ideje, ili ne tražite partnera za posao, svejedno, naći ćete nešto što će da vas impresionira. Za početak ukratko - zaboravite sve što su vam ikada rekli o ovom mestu, sve što se pročitali i nađite priliku da ga posetite.

Dočekaće vas topla dobrodošlica bilo da dođete u pet ujutru ili pet uveče, pre svega zbog temperature vazduha. Tel Aviv će vas ostaviti budnim, ali će vas to i koštati. A zašto nosi titulu grada koji nikada ne spava, shvatićete već na prvim kilometrima od aerodroma.

Način života njegovih stanovnika nateraće vas da se zamislite i verovatno postidite. Već u svitanje se trči, vozi bicikl ili roleri, vežba na otvorenom, odlazi na plivanje, u šest ujutru obala je "živa".
Foto:B92
Izraelci u šali kažu da se u "Haifi radi, u Jerusalimu moli, a u Tel Avivu zabavlja“. Grad zrači optimizmom tako da nije ni čudno da je jedna od najatraktivnijih destinacija na Bliskom istoku, a i šire, za sve željne zabave.

Otima vam se utisak da biste mogli da se preselite koliko sutra, ali i da će vam za to trebati nekoliko nula na računu.

Primetićete da je Tel Aviv uspeo da sve nacionalne, kulturne i druge podele savršeno stopi. Ima i mana. Ovaj Majami Istoka, kako ga zovu često, ima uređenu plažu, veliku ponudu hotela, čuva svoj stari duh, ali diže i moderne zgrade. Međutim, negde između, sapliće se o mnogo neuređenih džepova, trošnih kućica sa (ne šalim se) gusarskom zastavom, verovatno kao upozorenje "ne dam se". Ili možda čekaju bolju ponudu svesni da će dobiti pozamašan razlog da se odsele. Inače, cena nekretnina je tri puta veća nego u Beogradu, ali i više.

Imaju i čudan način sprovođenja instalacija, kablovi "vise" sa svih strana zgrada, kuća i objekata, kao da niko nije imao vremena da se bavi time. Ali, da ne sitničarimo...

Takođe, ukoliko ne znate hebrejski, na prvi pogled vam se može učiniti da ćete ostati gladni i žedni, jer retko koji ugostiteljski objekat ima naziv na engleskom, a i znakovi pored puta neće strancu baš "reći" u kom pravcu da se kreće. Ipak, u gradu se tečno govori engleski, često čuje ruski, tako da pitajte, dobićete odgovor.

I za dame upozorenje - ako vaša kosa ne voli vlagu, kao moja, teško vama.
Foto:B92
Konstantna saobraćajna gužva u gradu može da iritira, ali zato uzmite bajs i vožnja pored obale duge 14 kilometara biće vam nezaboravna. Posetili smo i stari deo grada Jafu, kao i najstariju marinu. Imali smo priliku da vidimo i njihovu modernu luku, ali i da posetimo Jerusalim.

O svemu tome uskoro na B92.net: Donećemo vam izveštaj sa sajma inovacija DLD, predstaviti zanimljive startapove i ideje za koje verujemo da će biti i svetski uspešne. Čitaćete o tome zašto je Izrael danas stručnjak od koga ceo svet želi da uči. Takođe, donosimo i ekskluzivan intervju sa čovekom koji nije govorio za medije s našeg dela Evrope, a osim o tome kako je Tel Aviv postao Startap grad, s njim smo razgovarali i o Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: