15 kineskih ineženjera pomažu oko BG-Budimpešta

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je trenutna vrednost svih ugovora u infrastrukturi koje Srbija ima sa Kinom 2,5 milijardi dolara.

Izvor: Beta

Utorak, 15.08.2017.

15:38

15 kineskih ineženjera pomažu oko BG-Budimpešta
Foto: Tanjug, arhiva

Nakon potpisivanja svih ugovora o kojima se vode pregovori vrednost će biti šest milijardi dolara, kazala je Mihajlović.

"Koliko su ugovori koje Srbija i Kina imaju u oblasti infrastrukture značajni za našu zemlju govori podatak da je od ukupnih ulaganja u infrastrukturu, koja iznose oko 14 milijardi evra, gotovo polovina iz Kine", istakla je Mihajlović na sastanku sa grupom novinara iz najuticajnijih kineskih medija, koje je predvodila izvršna sekretarka Svekineske novinarske asocijacije Vang Dongmei.

Rekla je i da je Srbija mala zemlja, ali da je najveći partner Kine na Balkanu i u ovom delu Evrope.

"Naše dve zemlje imaju odlične ekonomske i političke odnose, Srbija se nalazi na trasi najvećeg globalnog projekta Jedan pojas, jedan put koji sprovodi Kina i učiniće sve što je u njenoj moći da doprinese ovom projektu i iskoristi sve njegove potencijale", dodala je ona.

Kako je saopštilo ministarstvo, kineske novinare najviše je zanimao projekat modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte, koja treba da poveže zapadnu Evropu i grčku luku Pirej, koju su kupile kineske kompanije.

"Srbija i Kina su potpisale sve potrebne ugovore za početak radova na modernizaciji prve deonice ove pruge, od Beograda do Stare Pazove. Očekujem da radovi započnu u novembru, kada će u Budimpešti biti održan novi samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Na osnovu razgovora kineskog i srpskog predsednika, očekujemo da će čitava deonica biti završena za dve i po godine", rekla je ona.

Prema njenim rečima, jedan od sledećih zadataka treba da bude obnova i modernizacija pruge od Beograda ka jugu Srbije, prema Makedoniji i Grčkoj, kako bi se dobila najbrža moguća veza luke Pirej, Beograda i zapadne Evrope.

Ona je naglasila da je od izuzetne važnosti i pomoć Kine kroz razmenu znanja i iskustava jer je 15 kineskih inženjera nekoliko meseci provelo u Beogradu, gde je zajedno radilo i pomagalo srpskim inženjerima na projektovanju pruge od Beograda do Budimpešte, kojom će se voziti brzinom do 200 kilometara na sat.

Ona je istakla da Srbija ima odlično iskustvo u saradnji sa Kinom, i da je Srbija mala zemlja kojoj su investicije potrebne i koja nema vremena za gubljenje, kao i da put Srbije u EU neće ugroziti saradnju ; sa Kinom.

"Važno je i što na svim projektima imamo dogovor da 49 odsto roba i usluga bude nekinesko, odnosno da naše firme i naši radnici rade zajedno sa kineskim i tako stiču i neprocenjivo iskustvo", dodala je Mihajlović.

Podsetila je i da je Srbija ukinula vize za kineske građane jer želi da što više turista i poslovnih ljudi dođe u našu zemlju, a uspostavljena je i avio-linija od Beograda do Pekinga preko Praga.

"Osim saradnje u infrastrukturi, Srbija i Kina imaju jako dobru saradnju u energetici, a izuzetno sam ponosna na to što naše dve zemlje imaju odlične odnose u oblasti obrazovanja i kulture. Podsetila bih da zajedno gradimo veliki kineski kulturni centar u Beogradu. Sigurna sam da će kultura i razmena znanja učiniti da odnosi Srbije i Kine, koje geografski jesu daleko, budu što bliskiji i bliži", rekla je ; Mihajlović.

Ona je ovom prilikom izvršnoj sekretarki Svekineske novinarske asocijacije Vang Dongmei poklonila pirotski ćilim koji su izradile žene iz Etnomreže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: