Dan odluke - šta će biti sa dugom Galenike?

Država će konvertovati dugove Galenike od oko 100 miliona evra u vlasnički udeo koji će onda iznositi nešto više od 90 odsto.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

14:03

Dan odluke - šta će biti sa dugom Galenike?
Foto: Thinkstock

Zatim će ga ponuditi na prodaju početkom septembra, a odluka o konverziji se očekuje 14. avgusta na sednici akcionara Galenike.

To je za Tanjug rekao predsednik sindikata "Nezavisnost" u Galenici Zoran Pantelić, koji kaže i da već ima, prema nezvaničnim informacijama koje su do njih stizale, pet zainteresovanih firmi za kupovinu najveće domaće farmaceutske kompanije.

Reč je o kompanijama sa različitih kontinenata koje se uglavnom bave farmaceutskom proizvodnjom.

Država je više puta pokušavala da privatizuje Galeniku, a poslednji put je prošle godine raspisala tender za izbor strateškog partnera uz prodaju 25 odsto državnih akcija.

"Po najavama, novi tender bi trebalo da bude raspisan početkom septembra. Država je ovog puta rešila da proda kompletan paket svojih akcija i da se izvuče iz vlasništva u Galenici. Nakon konverzije dugova u akcije državni deo vasništva biće nešto više od 90 odsto akcija, a preostalih desetak procenata imaće mali akcionari, bivši radnici i radnici", rekao je Pantelić.

Kaže da se prva odluka o konverziji očekuje u ponedeljak, 14. avgusta, na sednici skupštine akcionara Galenike, kada će najverovatnije država doneti odluku o konverziji i započeti taj posao.

Reč je o konverziji potraživanja Srbijagasa i Uprave za javni dug.

Dugovi bankama iznose oko 70 miliona evra, "s tim što su kupci, ministarstvo i banke, kako izgleda, već napravili dogovor da se taj dug otplati sa 25 miliona evra u kešu", naveo je Pantelić.

"Nakon svega toga Galenika će biti potpuno očišćena od svih dugova i svakako veoma interesantna novom vlasniku, koji će imati profit od rada i prodaje naših lekova".

Kada je reč o novom kupcu, ističe da je sindikatima važno, a što je i Ministarstvu privrede potvrđeno, da će kupac moći da bude isključivo iz farmaceutske industrije.

"Takođe, za nas je važan nivo investicija koji se planira da se definiše kupoprodajnim ugovorom, jer taj nivo investicija će nama pokazati ozbiljnost kupca da razvija posao i širi proizvodnju, pošto će to značiti više posla za zaposlene".

Prema njegovim rečima, očigledno je da ministarstvo već pregovara sa potencijalnim kupcima, s obzirom da su uspeli da se dogovore da se na državni nivo otpremnina za dobrovoljni program odlaska radnika, za šta je upravo u toku anketa, da kupac doda na tih državnih 200 evra po godini radnog staža još po 200 evra.

"Tako da je očigledno da su oni započeli neformalne pregovore koji će se konačno uobličiti u tenderskom postupku i kupoprodajnom ugovoru".

Pet zainteresovanih kompanija je, dodaje, različitog renomea i snage, a za radnike je najvažnije da novi vlasnik bude spreman da sa sindikatima vodi kvalitetan i iskren socijalni dijalog.

Najveći problem za sindikate trenutno je pitanje broja radnika koji se ostati nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i od kupca očekuju ulaganja i zapošljavanje, a ne otpuštanje.

Galenika je, podseća Pantelić, imala i 5.000 radnika, ali je taj broj pre par godina, nakon tri programa smanjivanja radne snage, pao na 2.800, a trenutno ima 1.400 radnika.

"Taj broj će se smanjivati, mislim da je cifra od oko 1.000 radnika optimalna i realna za ovaj proizvodni program koji Galenika ima i onaj koji očekujemo da kupac donese".

Pantelić kaže da je u toku dobrovoljni program za zaposlene i da će oni sami odlučiti da li im odgovara ponuđenih 400 evra za otpremnine.

Ako kasnije bude proglašavanja tehnološkog viška poslodavac će imati obavezu da pregovara sa sindikatima o iznosu otpremnina.

"Galnika ima tržiste, brend i kvalitetne proizvode. U dugogodišnjoj proizvodnoj praksi se nije desilo da se njen lek pojavi negde a da je lošeg kvaliteta i da napravi problem korisnicima. Postoji izuzetno jaka industrijska kultura i kontrola kvaliteta. Ko bude uzeo Galeniku sigurno će imati dobar profit. Farmaceutska industrija je izuzetno profitabilna, a Galenika je poznati brend kome se veruje".

Pantelić je rekao da će se ulagati u neke pogone i delove kompanije koji moraju da se osavremene i da je najvažnije da novi kupac donese nove licence i savremene proizvode koji su traženi na tržištu.

Poručio je da će sindikati Galelnike učiniti sve da se u predstojećim procesima zaštite prava i interesi zaposlenih i pokušati da sa ministarstvom i novim vlasnikom vode kvalitetan socijalni dijalog.

Novi tender za “Galeniku" biće raspisan u septembru, a u Ministarstvu privrede za Tanjug kažu da model privatizacije, na kojem država radi, podrazumeva da kupac uz fabriku preuzima deo duga "uz diskont", a da radnici koji se odluče za socijalni program mogu da računaju na 400 evra po godini staža.

"U ovom trenutku je u toku definisanje uslova privatizacije, kojima bi se budući kupac obavezao da održi kontinuitet proizvodnje, realizuje investicioni program i održi optimalan nivo zaposlenosti", rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Kako objašnjavaju, u postupku pripreme za sprovođenje transakcije, Vlada Srbije je 11. jula 2017. godine donela zaključak da se privatizacija Galenike sprovede modelom prodaje kapitala, kojoj bi prethodila konverzija duga Galenike u kapital, a u slučaju uspešne privatizacije, država bi otpisala preostali deo svojih dospelih obaveza.

Među zainteresovanima za „Galeniku", kako prenose mediji, nalaze se britansko-ruski konzorcijum "Frontijer farma - Petrovaks", "Sinforam", "Amikus" ,"Hemofarm" i "EMS" iz Brazila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: