Proizvođači struje iz OIE: Taksa nas uništava

Proizvođači električne energije iz obnovljih izvora, ukupno njih 16 u Opštini Prokuplje najavljuju da će premestiti sedišta preduzeća.

Izvor: Prokuplje na dlanu

Petak, 30.06.2017.

17:47

Proizvođači struje iz OIE: Taksa nas uništava
(Foto: Thinkstock.com)

Kako tvrde, na to su prinuđeni jer im je stigla enormna visina lokalne poreske komunalne takse za firmarinu.

Svi su podjednako dobili da za godinu dana plate na ime ove takse po 470. 000 dinara, a kako kažu kao proizvođači električne energije nisu ostvarili godišnji prihod ni toliko. Jedno preduzeće čak nije ni počelo da radi, jer je pre mesec dana dobilo upotrebnu dozvolu. U Lokalnoj poreskoj administraciji kažu da je sve urađeno po zakonu i da oni imaju pravo žalbe.

“Prošle godine prihod od prodate električne energije Elektroprivredi Srbije bio mi je za celu godinu 60. 015 dinara, a za prvih šest meseci ove godine svega 13. 673, 94 dinara. LPA mi traži da na ime ove takse, iako mi po zakonu nismo u obavezi da istaknemo firmarinu platim 470. 000 dinara. To je suludo i ja sam stvarno u šoku”, kaže Živojin Lepojević, jedan od proizvođača električne energije iz solarnog sistema.

(O tome koju dokumentaciju proizvođači struje iz OIE moraju da dostave, pogledajte OVDE).

Njegov kolega Dejan Đorđević kaže da su dobili potpuno nezakonska rešenja o lokalnoj komunalnoj taksi i da oni uopšte ne ulaze u kategoriju onih koji se bave trgovinom, a za koje važi ova taksa.

Uz to proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora su povlašćeni i dobijaju subvencije države.

(Opširnije o merama podsticaja za proizvođače struje iz OIE, možete pogledati OVDE)

“Ovo je čista pljačka i pokušavaju da na nezakonit način napune lokalni prazan budžet. Oni nas uništavaju, jer nigde u okruženju naše kolege ne plaćaju tu taksu, a posebno ne u tom nenormalnom iznosu. Odlučili smo da uputimo žalbe, pa ako ih ne usvoje selimo firme u druge opštine”, razočaran je Đorđević.

Na najvećoj muci je elektrana „MHE Slavnik“ koja je pre mesec dana dobila upotrebnu dozvolu, nije još potpisala ugovor sa EPS o isporuci električne energije, a stiglo im je da plate nešto više od 470. 000 dinara na ime komunalne takse.

Rukovodilac Lokalne poreske administracije u Prokuplju Slaviša Lepojević kaže da su oni postupili po zakonu i u skladu sa odlukom lokalne Skupštine.

“Oni su registrovali kao delatnost proizvodnju električne energije i u skladu sa zakonom o finansiranju lokalnih samouprava i sa odlukom Skupštine Prokuplja o visini komunalne takse, za nas su oni trgovinska oblast. Skupština Opštine Prokuplje donela je odluku da kao takvi plaćaju na ime godišnje takse deset prosečnih plata. Imaju pravo žalbe, a viša instanca će odlučiti ko je u pravu”, kazao je Slaviša Lepojević.

U Zakonu o visini takse sa firmarinu onih preduzeća koja su trgovinska stoji da ta taksa može da bude od dve do deset prosečnih plata u opštini, a da o tome odlučuje lokalna samouprava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: