Kada banka može da naplati dugove od naslednika?

Šta se dešava sa dugom po kreditu ili nekom drugom bankarskom proizvodu kada dužnik premine?

Izvor: Kamatica

Petak, 23.06.2017.

18:42

Kada banka može da naplati dugove od naslednika?
(Foto: Thinkstock.com)

Da li su naslednici u obavezi da isplate dugove pokojnika i kada banka ima pravo da od naslednika potražuje naplatu?

Ekipa finansijskog portala Kamatica je istražila slučaj naše sugrađanke kojoj je banka nakon smrti oca poslala obaveštenje o dugu po kreditu koji mora da isplati.

Kako kaže naša sugrađanka, sa ocem nije bila u kontaktu, ali je nakon smrti banka na njenu adresu poslala obaveštenje o dugu i načinu otplate. U samom obaveštenju banka je navela da na tekućem računu pokojnika ima sredstava i da će se kredit otplaćivati narednih par meseci regularno, a da je posle toga potrebno da ona otplati ostatak duga, jer kako navode, ona je biološki naslednik.

- “Moj otac je imao 65 godina u trenutku podizanja kredita i ne znam zašto kredit nije osiguran”, kaže naša sugrađanka.

Ekipa finansijskog portala Kamatica je oko ovog slučaja konsultovala beogradskog advokata Marka Stankovića, koji je objasnio koja su prava naslednika i kada je moguće da banka naplati dugove od naslednika.

- “Termin biološki naslednici u pravu ne postoji”, kaže naš advokat Stanković i dodaje da po zakonu naša sugrađanka spada u prvi nasledni red zakonskih naslednika, koji se pozivaju na nasleđivanje ukoliko ima imovine.

U skladu sa Zakonom, naslednici odgovaraju za dugove samo do vrednosti nasleđene imovine ali banka ne može da zahteva bilo kakva plaćanja od naslednika sve dok ostavinski postupak nije okončan, a sprovođenje ostavinskog postupka može da inicira i banka kao poverilac.

Ukoliko je sproveden ostavinski postupak, i prihvatili ste nasleđe, možete odgovarati za dugove samo do visine te imovine koju ste nasledili, odnosno ukoliko niste ništa nasledili, banka nema prava da zahteva plaćanje neisplaćenih rata.

- “Naslednici ne moraju da prihvatite nasleđe, a u tom slučaju nisu u obavezi da isplaćuju zaostali dug. Banke su u praksi često napadne i insistiraju na naplati njihovog potraživanja, čak i kad nemaju pravnog osnova za to, oslanjajući se na to da će dužnici, često u strahu od prinudne naplate, postupiti i po ovakvim zahtevima”, dodaje advokat Stanković, i savetuje da naslednici dobro razmotre kolika je vrednost imovine koju bi eventualno nasledili i da li im je u interesu da se uopšte prihvataju nasleđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: