BG: Građani ogorčeni - zgrada niče, pucaju zidovi

Stanari iz Ulice Ljube Davidovića na Zvezdari već tri i po godine pokušavaju da zaustave radove ne objektu koji se gradi tik uz njihove kuće.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 19.06.2017.

18:08

BG: Građani ogorčeni - zgrada niče, pucaju zidovi
Foto: Thinkstock, ilustracija

Zidovi su im popucali, temelji potkopani, a kako tvrde, privatnost im je ugrožena, pišu Večernje novosti.

Četvorospratnica se zida od 2014. godine, radove su građevinski inspektori zaustavljali dva puta, ali prema sudskim presudama i rečima investitora, sve zabrane su pobijene, a radovi mogu nesmetano da se nastave.

Pregršt papira, sudskih odluka, fotografija u kući Ljubodraga Jeftića rezultat su višegodišnje borbe protiv izgradnje stambene zgrade, čiji je ulaz nešto više od metra udaljen od njegove ograde. Kako tvrdi, prilikom izgradnje su mu popucali zidovi u podrumu i od tada se pri svakoj kiši stvaraju bare i vlaga.

“Od 2014. godine doneto je više rešenja o prestanku gradnje i rušenju objekta, po kojima se nije postupalo”, priča Ljubodrag Jeftić.

“Ovaj objekat je nelegalan, i to je dokazivano više puta. Mi se godinama borimo protiv ove zgrade, idemo na suđenja, ali ona napreduje”, dodaje on.

I vlasnica kuće s druge strane zgrade, Biljana Nestorović, ogorčena je na, kako kaže, nepostupanje po rešenjima. Za pukotine na zidu godinama čeka sudskog veštaka, a na terasu skoro da i ne može da izađe.

“Zgrada nije dovoljno odvojena od mog zida. Investitor ju je odvojio samo kanalom, koji je pun đubreta, a moja terasa gotovo da se dodiruje sa terasom budućeg stana u prizemlju zgrade”, ogorčena je Biljana.

Inspekcija Opštine Zvezdara tvrdi da je 2015. godine naložena izmena glavnog projekta, a ubrzo zatim i uklanjanje izvedenih radova. Međutim, rešenjem Upravnog suda, u sporu po tužbi investitora, poništeno je rešenje građevinskog inspektora, a predmet je vraćen na ponovni postupak.

I dok Jeftić pokazuje pismenu urgenciju pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kod Gradske uprave, koja savetuje obustavu radova, investitor tvrdi da je sve legalno.

Kako kaže, Viši sud je pobio odluku Prvog osnovnog suda o obustavljanju gradnje i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak. Prema njegovim rečima, na zgradi su urađene sve promene koje je građevinska inspekcija zahtevala, objekat će biti završen, uknjižen, a od stanara će na kraju tražiti i neku vrstu odštete zbog izgubljenog novca i velikih pauza u gradnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: