Ponovo bez dogovora: Kuda će proći BG - Sarajevo?

Na sastanku ministra saobarćaja BiH sa resornim ministrima iz Republike srpske i Federacije BiH, ponovo nije postignut dogovor o putu Sarajevo - Beograd.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.06.2017.

17:42

Ponovo bez dogovora: Kuda će proći BG - Sarajevo?
Foto: Thinkstock

Na sastanku koji je održan u Sarajevu, ponovo nije postignut dogovor o trasi kojom bi trebalo da se gradi brzi put Sarajevo - Beograd.

Ministri su obavestiti novinare nakon sastanka da je dogovoreno da se zatraži da idućem sastanku, koji će biti održan do 20. jula, prisustvuju i predsedavajući Veća ministara Bosne i Hercegovine, kao i entitetski premijeri, prenela je agenvija Fena.

Budući da nije poznato s koliko novca i na koji način će Turska finansirati ovaj projekt, zvaničnim dopisom će biti zatražena informacija o planiranom iznosu, kao i o detaljima da li će to biti kreditni novac ili neka druga varijanta, rekao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko novinarima.

Ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH, Denis Lasić, kazao je da su na sastanku predočene dve varijante buduće trase, prihvatljive za Federaciju: jedna koja od Sarajeva vodi ka Beogradu preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a druga od Sarajeva preko Višegrada, ali da ta eventualna trasa ne zaobiđe područje Goražda.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić, rekao je da najaktuelnija priča vezana za putno povezivanje Sarajeva s Beogradom podrazumeva trasu od Sarajeva do Vardišta kao krajnje tačke.

Imamo dve varijante - kroz Republiku Srpsku preko Istočnog Sarajeva, Pala, Rogatice, Sokoca, Višegrada do Vardišta, a drugu preko Mesića i Goražda, naveo je Trninić.

Insistiranje da budućem sastanku prisustvuju i entitetski premijeri, Trninić je objasnio rečima da su entiteti vlasnici infrastrukture, pa je konačna odluka na njima budući da će oni vraćati kredite ako u turskom finansiranju projekta bude reč o kreditnom novcu, dodaje novinska agencija Fena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: